Salezijanci so v Veržeju odprli razstavo slovenskih jaslic

6. Razstava slovenskih jaslic in rezbarskih jaslic Marijana Vodnika

Jože Žerdin, sobota, 7. december 2013 ob 12:46
6. Razstava slovenskih jaslic v Veržeju

6. Razstava slovenskih jaslic v Veržeju

Salezijanska skupnost Zavoda Marianum in Center DUO Veržej sta letos že šestič pripravila razstavo slovenskih jaslic. Otvoritev in blagoslovitev jaslic je bila v petek, 6. decembra, na sam god svetega Miklavža, kar je bilo za župnijo Veržej in murskosoboško škofijo velik dogodek, ko je v Veržej med salezijance prišel tudi višji predstojnik slovenskih salezijancev Marjan Potočnik, ki je ob tej priložnosti tudi opravil blagoslov razstavljenih jaslic. Pri blagoslovu mu je pomagal domači župnik župnije Veržej Jože Brečko.

Marjan Potočnik je spregovoril o pomenu postavljanja jaslic, kajti jaslice se postavljajo že 2000 let in vsako leto jih pred Božičem sprejemamo kot nekaj posebnega, čudovitega, enkratnega. Dotaknil se je tudi svojega otroštva, kako je v svoji družini doživljal postavljanje jaslic, pa spregovoril pripoved svojega očeta, kako je bil v času druge svetovne vojne leta 1944 težko ranjen in v neki vasi je zelo bolan, odšel v hlev, kjer je tudi zaspal, to je bilo prav na sveti večer.

O sami razstavi jaslic je spregovoril direktor Zavoda Marianum v Veržeju Janez Krnc, povedal je, da je tokrat na razstavi 50 najrazličnejših slovenskih jaslic, kajti vsake razstavljene jaslice so nekaj posebnega, narejene iz srca do praznikov. 20 jaslic so na ogled postavili različni jasličarji, zavodi, organizacije in posamezniki iz celotne Slovenije in Pomurja. Svoj kotiček razstavljenih jaslic na razstavi v Veržeju pa imajo tudi otroci osnovnih šol in srednjih šol, ki sodelujejo na natečaju, ki ga vsako leto Zavod Marianum razpiše.

Letos je bil na vseh razstavljenih jaslicah dan poudarek les. Rdeča nit šeste razstave slovenskih jaslic, pa je razstavljenih 16 najrazličnejših jaslic rezbarja Marjana Vodnika, ki se z ročnim izdelovanjem jaslic iz različnega lesa ukvarja že vrsto let. Samo odprtje in blagoslov jaslic je sodilo v okviru prireditev Božična Prlekija. Šesta razstava slovenskih rokodelcev, jasličarjev in otrok severovzhodne Slovenije in rezbarja jaslic Marjana Vodnika v Veržeju bo na ogled do 6. januarja prihodnje leto. Ob pogledu na razstavljene jaslice v Veržeju imajo le-te posebno božično sporočilo. Odprtja in blagoslovitve jaslic pa sta se udeležila tudi župan občine Veržej Slavko Petovar in župan občine Križevci pri Ljutomeru mag. Branko Belec, ki sta pohvalila organizatorje in vse, ki razstavljajo svoje jaslice.


Več v Kultura in izobraževanje