28 likovnih del 22 ustvarjalcev Pomurja

Regijska tematska razstava 2013 v Svetem Juriju ob Ščavnici

Filip Matko, sreda, 11. december 2013 ob 13:21
Regijska tematska razstava

Regijska tematska razstava

V razstavnih prostorih Kulturnega in upravnega središča Sveti Jurij ob Ščavnici je bila v torek, 10. decembra, odprta regijska tematska razstava 2013 pod naslovom »Parafraza, palimpsest, citat in prisvojitev«, ki bo na ogled do 4. januarja 2014.

Razstavljenih je 28 likovnih del 22 ustvarjalk in ustvarjalcev z obeh bregov reke Mure (Vidka Borko, Matjaž Geder, Franc Jaušovec Fric, Robert Jurak, Robert Kosmač, Pavla Krajnc, Danila Krpič, Marija Makovecki, Filip Matko Ficko, Marko Matko Ficko, Leopold Methans, Tatjana Mijatović, Cvetka Pišek, Alenka Regoršek, Marija Skledar, Irena Skotnik, Rozalija Sraka Ramadevi, Darko Šafarič, Dana Štrucelj, Elizabeta Tibaut, Lojze Veberič in Eva Žula), ki jih je za to razstavo izbral kot regijski selektor mag. Franc Obal, umetnostni zgodovinar.

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti je namreč pod zgoraj navedenim naslovom pripravil javni razpis za leto 2013 in Območna izpostava JSKD Gornja Radgona je do 25. oktobra zbrala 35 likovnih del 26 likovnih ustvarjalcev. Kot je na otvoritvi razstave med drugim rekla vodja Območne izpostave JSKD Gornja Radgona Simona Pirc Katalinič: »Namen razstave je prikazati kakovostne rezultate likovne ustvarjalnosti in s tem spodbuditi razvoj ter kakovostno rast likovne produkcije. Umetniki vseh obdobij so se ozirali k mojstrom preteklosti. Pri njih so našli navdih in  izziv, se po njih zgledovali in jih skušali doseči ter preseči…. Izbrana tema je lahko ustvarjalcem razširila likovno in miselno obzorje ter jih spodbudila k iskanju novih rešitev in spoznanj o možnostih ustvarjalnega izražanja… Vsa dela si je ogledal regijski selektor, mag. Franc Obal, umetnostni zgodovinar in likovni kritik ter izmed prispelih del izbral 28 del, ki po njegovem mnenju ustrezajo razpisu in dosegajo regijsko  raven…«

Mag. Franc Obal, ki je bil prisoten, je obrazložil svoje poglede ob tej razstavi ter ponovil, kar je zapisal tudi v priložnostni katalog razstave: »….Nekaj čez trideset izbranih del najpomembnejših likovnih ustvarjalcev od renesanse do sodobne likovne umetnosti predstavlja temo za ustvarjanje ljubiteljskih likovnih ustvarjalcev v letu 2013. Z razpisano temo je JSKD ustvaril hvaležno platformo ustvarjalcem, da so na podlagi že izbranih, že videnih umetnin, poskusili zgraditi ali najti svoj »lasten« likovni izraz. Dosežke ustvarjalcev pomurske regije razvrščam v tekstu po sorodnih likovnih pristopih in značilnih likovnih elementih v različne slogovne sklope: slikarska gesta in sproščen barvni nanos, geometrizacija in strukturalizacija barvnih polj, prostorski in optični objekti objekta, kolaža in skulptur ter video….«

Otovoritev razstave, ki se je udeležil tudi župan Občine Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana, so kulturno obogatili pesnik Boštjan Petučnik, ki  ima za seboj že pesniško zbirko z naslovom »Pesmi sivega laboda« in je predsednik Literarnega društva Sveti Jurij ob Ščavnici ter mlada trojica glasbenikov družine Gradišnik: Eva, Blaž in Alen so zaigrali legendarno Avsenikovo »Na Golici«, vsi trije pa obiskujejo zasebno glasbeno šolo Maestro v Gornji Radgoni, kjer so jim mentorji Lovro Turin, Matjaž Klemenc in Dejan Raj.

Ob zaključku uradnega dela otvoritve razstave je Simona Pirc Katalinič iz Območne izpostave JSKD Gornja Radgona presenetila še z novico, da si je dan poprej regijsko tematsko razstavo »Parafraze, palimpsesti, citati in prisvojitve« že ogledal državni selektor, akademski slikar Janez Zalaznik, ki je za državno razstavo v letu 2014 (ta bo na ogled od 20. marca 2014 dalje v Brežicah) izbral kar 10 del pomurskih ustvarjalk in  ustvarjalcev: triptih »Poklon Boschu –Vrt zemeljskih naslad« Vidke Borko, kombinirano tehniko »Svoboda vodi ljudstvo (Na svidenje Marianne)« Matjaža Gederja, železno skulpturo »Model in model« Roberta Juraka, mešano tehniko »Lov Roberta Kosmača, akril na platnu »Brodolom« Daniele Krpič, akril na platnu »Spletični in slikar« Marije Makovecki, akril na platnu »Suzanina nočna ptiča« Filipa Matka Ficka, železno skulpturo »Prikovani« Leopolda Methansa, mešano tehniko »Kurzšlus« Tatjane Mijatović in fotografijo »Nočni ptiči (Pa kaj pokliči!«) Eve Žula.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje