Sprehod skozi Božično vas v Banovcih

14. Božična vas Banovci žari v tisočerih lučkah

Jože Žerdin, nedelja, 15. december 2013 ob 00:522
Božična vas v banovcih

Božična vas v banovcih

Od sredine decembra pa tja do prvih dni Novega leta 2014 v Banovcih že štirinajsto leto oživi Božična vas Banovci. Prireditev Božična vas Banovci, ki jo skupaj pripravljajo Turistično društvo Banovci, občina Veržej, Zavod Marianum Veržej in Terme Banovci, je del širše zamisli prireditev Božična Prlekija. Njen namen je ohranjanje bogate kulturne dediščine, ki vsebinsko in predstavitveno povezuje kar nekaj dogodkov v decembrskem času v Božični Prlekiji.

Božična vas Banovci je edinstvena v slovenskem prostoru, katero si v mesecu decembru in prve dni januarja ogledajo številni obiskovalci in gostje iz različnih koncev Slovenije in tujine. Posebnost so jaslice, ki so postavljene na prostem pred domačijami, ki v drugi polovici decembra krasijo že skoraj vse domove v Banovcih. Gostje Term Banovci in obiskovalci pa sodelujejo pri izboru najlepše urejenih in postavljenih jaslic na prostem.

Jaslice na prostem, ki so v soboto, 14. decembra, ob njeni otvoritvi pri Termah Banovci zaživele v vasi Banovci, in s slovesnim prižigom lučk, so jaslice zasijale v vsej svoji lepoti in to je prav gotovo odraz iznajdljivosti, marljivosti in ustvarjalnosti vsakega domačina, ki s svojo umetniško žilico poskrbi, da so vsake jaslice zgodba zase. Vsake jaslice so posebej narejene, ki obiskovalca nagovarjajo, mu vlivajo upanje in pogum, ob njih pa lahko vsak najde mir in zadovoljstvo in sporočilo Božiča. Iskrivost pisanih decembrskih luči vsakemu obiskovalci, ki obišče Božično vas, pričara v srcih toplino in obudi ljubezen.

Tako so domačini letos pred svojimi domačijami postavili 29 različnih jaslic, ki so vsak večer osvetljene z najrazličnejšimi lučkami. Jaslice krasijo različne figure Svete družine, pastirčki, ovčke, žuborenje mlinov. Jaslice so narejene večji del iz naravnih materialov, letos pa so tudi nekateri izdelovali jaslice iz papirja, spet drugi so jaslice pripravili, da so iz volne spletli oblačila in jim nadeli oblačila. Nekateri domačini so jaslice postavili kar v panju dreves. Tako se je čarobni večer v Banovcih začel z ogledom in sprehodom skozi Božične Banovce.

Že nekaj let Terme Banovci tesno sodelujejo z vaščani vasi Banovec, saj so vse jaslice oštevilčene s številkami in tako bodo lahko gostje Term Banovec ocenjevali jaslice in ob koncu bodo pregledali vse glasove, ko pa bodo božično-novoletni prazniki mimo, bodo pripravili zaključno slovesnost, na kateri bodo razglasili najbolj izvirne jaslice, katere bodo tudi nagrajene. Na otvoritvenem večeru so tudi prižgali Božično banovsko vas, kje so pripravili kulturni program, predstavilo se je tudi nekaj stojnic na prostem, kjer so ponujali prleške dobrote.

Otvoritev so popestrili Lotmerški tamburaši, zapel pa je kvartet Jeruzalem. Vse obiskovalce te otvoritve je nagovoril župan občine Veržej, predsednica Turističnega društva Banovci in direktorica Term Banovci.


Več v Kultura in izobraževanje