Predvajanje filma o Prlekiji »Dežela med Muro in Dravo« v Križevcih

Film Künštnih Prlekov so predvajali tudi v Križevcih pri Ljutomeru

Jože Žerdin, ponedeljek, 16. december 2013 ob 10:373
V Križevcih pri Ljutomeru so predvajali drugi sklop filmov z naslovom »Dežela med Muro in Dravo«. Film v osmih delih so posneli člani Etnološkega kulturnega društva Künštni Prleki, skupaj z 11 občinami iz območja LAS Prlekija, v okviru četrte osi Leader, ki se tako zaključuje z drugim delom projekta.

Tako je v živi sliki in besedi, predvsem v prleškem narečju po 11 občinah nastala serija štirih filmov, v kateri Künštni Prleki s kolesi potujejo preko Jeruzalemsko ormoških goric, do Ljutomera in po Murskem polju, preko Križevcev, do Radgonsko kapelskih goric, Negove in Rodmošcev do rojstne hiše našega velikega rojaka akademika dr. Antona Trstenjaka.

Med potovanjem so Künštni Prleki spoznavali naravne in kulturne ter etnološke znamenitosti krajev, občin in vasi. Med snemanjem so se srečavali z domačini in predstavniki občin. Namen projekta je, da pobližje predstavijo pokrajino v Prlekiji, prepoznajo posebnost in vrednoto teh krajev. Tako s tem filmov hočejo Künštni Prleki prispevati k dvigu za zanimanje turistične ponudbe v slovenskem in širšem prostoru.

Tako so člani Etnološkega kulturnega društva Künštni Prleki, katerega predsednik je Milan Belec, v soboto, 14. decembra v Kulturnem domu v Križevcih pri Ljutomeru predstavili več filmov »Dežela med Muro in Dravo«. Vse navzoče je pozdravil župan občine Križevci pri Ljutomeru mag. Branko Belec. Dvorana je bila do zadnjega kotička polna z obiskovalci, kateri so si z zanimanjem prišli ogledat ta film in so se ob koncu še srečali z ustvarjalci tega filma. Obiskovalci so lahko kupili njihove rekvizite z njihovi napisi in slikami ter raznimi spominčki.


Več v Glasba in film