Dan odprtih vrat PGD Selišči - Kupetinci

Prvo novo gasilsko vozilo v več kot osemdesetletni zgodovini društva

Branko Košti, ponedeljek, 16. december 2013 ob 17:10
Širši javnosti so ponosno predstavili eno najpomembnejših pridobitev - novo gasilsko vozilo GV - 1

Širši javnosti so ponosno predstavili eno najpomembnejših pridobitev - novo gasilsko vozilo GV - 1

Gasilci in gasilke PGD Selišči - Kupetinci v občini Sv. Jurij ob Ščavnici, so v nedeljo, 15. decembra domačinom in širši javnosti ponosno predstavili eno najpomembnejših pridobitev v več kot osemdestletni zgodovini obstoja in delovanja društva - popolnoma novo gasilsko vozilo GV - 1.

Ob tej priložnosti je predsednik Andrej Vrzel izpostavil dejstvo, da je to prvo novo vozilo v dolgoletni zgodovini društva, saj so doslej vedno uporabljali rabljena vozila. Za nabavo vozila je Občina Sv. Jurij prispevala  26.000 evrov, iz naslova požarne takse je bilo pridobljenih malo čez 9.000 evrov, preostala sredstva do končne cene 72.100 evrov, je zbralo društvo samo, največji delež v tem delu predstavljajo prostovoljni prispevki vaščanov Selišč in Kupetincev. Celoten projekt nabave vozila, od ideje, do razgovorov z Občino in OGZ ter zbiranja prispevkov med  krajani, do dobave, je trajal približno dve leti. Še posebej hveležni so podjetju Teleing, ki je poleg denarnega prispevka za vozilo, v gasilski dom izvedlo brezplačni priključek optičnega kabla in društvo za leto dni oprostilo plačila prispevka.

Glede na število prebivalcev vasi Selišči in Kupetinci, ki skupaj premoreta le nekaj čez šestdeset hišnih številk, je visoko tudi število članov društva; več kot sto jih je, kar pomeni v povprečju skoraj 1,5 člana na gospodinjstvo. In kar je še pomebnejše, veliko članov je operativno aktivnih, saj imajo kar pet desetin: mladinsko, članice A in B, ter člane A in B. Vse desetine so uspešne na tekmovanjih, saj so na letošnjem občinskem tekmovanju prva mesta dosegli mladinci ter članice A in B, člani B pa so osvojili drugo mesto. Mladinci in članice B so tekmovali tudi na regijskem tekmovanju.

Poleg novega vozila o aktivnosti in prizadevanjih gasilcev v tem prleškem kraju, priča tudi obnovljeni gasilski dom. Obnavljali so ga postopoma, z razpoložljivimi lastnimi sredstvi in prostovoljnim delom. K obnovi sta pomebno prispevala predhodna predsednika Anton Ajlec in pozneje Marjan Ajlec, končana pa je bila pod sedanjim vodstvom.

Predsednik Andrej Vrzel pa zre že v prihodnost. Pravi, da bodo najprej malo "zajeli sapo" in prihodnje leto novo gasilsko vozilo svečano predali njegovemu namenu, nato pa žačeli z novim projektom, katerega naj bi zaključili v dveh do treh letih. Nabaviti namreč želijo novi gasilski prapor, saj so na na starem še simboli nekdanje države.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje