Pri družni Raj-Cedula v Veržeju že deveto leto jaslice na prostem

Tri generacije postavljajo jaslice na prostem

Jože Žerdin, ponedeljek, 23. december 2013 ob 23:09
Družina Raj-Cedula ob svojih jaslicah

Družina Raj-Cedula ob svojih jaslicah

V župniji Veržej v Prlekiji, nedaleč stran od reke Mure pri družini Raj-Cedula v predbožičnem času že devet let postavljajo jaslice na prostem. Največjo zaslugo za tako velike jaslice ima Robert Raj, ki se je v Veržej priženil iz župnije Turnišče.

Že od mladih nog je Roberta veselilo izdelovanje in postavljanje jaslic, ko je še bil doma v Turnišču. Tako je to svojo dediščino in veselje nadgradil, po poroki, ko se je preselil v Veržej in tako že letos deveto leto postavlja jaslice na prostem.

Najprej so bile jaslice manjše z malim hlevčkom in manjše figure, letos pa se je družina Raj-Cedula odločila, da bo postavila poleg treh manjših jaslic še ene velike, ki so tudi pokrite s streho in merijo kar nekaj kvadratnih metrov površine. V jaslicah je veliki hlevček s Sveto družino, z velikimi figurami - Jožef, Marija in malo novorojeno dete Jezušček položeno v jaslih. Sveto družino čuva 600 ovčk in 80 pastirjev, prišli so tudi modri možje iz vzhoda - Gašper, Boltežar in Melhian. V sredini je veliki vodnjak, kjer se napajajo ovčke, na skalnatem pobočju je mlin na veter in tam se pasejo tudi ovčke. V večjih mestih gori ogenj, kjer se grejejo pastirčki. Pobočje in vsa narava je pokrita z mahom, prepletajo se ozke steze, ki so posute s peskom in drobnim kamnom, v ozadju so postavljene hiše, katere predstavljajo Betlehem, na nebu svetijo zvezde.

Zakonca Robert in Štefanija ter njuna dva sinova Tadej in Rene so hodili mah za jaslice nabirat v okolico Rakovega Škocijana na Primorskem, kjer so nabrali kar 30 zabojev maha. Družina je za pripravo in postavitev potrebovala en mesec. Pri postavitvi sta pomagala tudi tašča Angela in tast Anton in tako živijo tri generacije pod isto streho v slogi, spoštovanju in razumevanju, zato jim ni bilo težko postaviti teh jaslic na prostem. Ker pa jim praznik Božič pomeni veliko, in so tesno povezani tudi z domačo župnijo in občino Veržej in jim je tudi župan občine Veržej Slavko Petovar omogočil, da za razsvetljavo jaslic dobijo elektriko iz ulične razsvetljave, ki jo plača občina.

Zvečer ko jaslice pri družini Raj-Cedula zažarijo v vsej svoji lepoti so najlepše. Jaslice si vsak dan ogleda veliko obiskovalcev, turistov iz bližnjih Term Banovec, ustavljajo pa se tudi številni turisti polni avtobusov. Že vsa družina se že sedaj dogovarja za postavitev jaslic za prihodnje leto, ko bo okrogla 10. obletnica jaslic na prostem.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti