Koncert na predvečer slovenskega plebiscita v Ljutomeru

TVD Partizan Ljutomer, pisalo se je leto 1990...

Prlekija-on.net, torek, 24. december 2013 ob 13:14
Lačni Franz leta 1990 v Ljutomeru

Lačni Franz leta 1990 v Ljutomeru

Skupina »Lačni Franz« in mladi Prleki so večer pred plebiscitom, 22. decembra 1990, zaznamovali z udarno Prešernovo Zdravljico in s tem izrazili svoje mnenje pred prelomnimi dogodki.

Plebiscit o samostojnosti Slovenije je potekal 23. decembra 1990, na njem pa so se slovenski volivci odločali o vprašanju »Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?« Rezultati so bili razglašeni 26. decembra. Na plebiscitu se je 88,5 odstotkov vseh volivcev in 95 odstotkov udeleženih odločilo za samostojno in neodvisno Slovenijo. 25. junija 1991 je slovenski parlament sprejel ustavni zakon za uresničitev Temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije, Deklaracijo o neodvisnosti in več zakonov, s katerimi je Slovenija prevzela prejšnje pristojnosti federacije na svojem ozemlju.

V spodnjem videu si lahko ogledate posnetek Zdravljice, ki je takrat odmevala v Ljutomeru. Po 6. členu ustave je Zdravljica tudi besedilo himne Republike Slovenije.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti