V Veržeju blagoslovili konje

Osmi blagoslov konj v Veržeju

Jože Žerdin, četrtek, 26. december 2013 ob 19:21
Blagoslov konj v Veržeju

Blagoslov konj v Veržeju

Na god sv. Štefana, ki je zavetnik konjev, te plemenite živali, so v župniji in občini Veržej v četrtek, 26. decembra pripravili že osmo srečanje konjerejcev iz občine Veržej in hkrati opravili tudi blagoslov teh plemenitih živali.

Blagoslov konj je potekal na župnijskem dvorišču pri farni cerkvi sv. Mihaela. Na blagoslov je prišlo s konji 18 rejcev iz Veržeja, kot gostje pa so se s konji pripeljali rejci konjev družine Gjerkeš iz Lipe v Prekmurju iz župnije Turnišče. Pred osmimi leti je prišlo do pobude, ko so lastniki konjev iz Veržeja izrazili željo o vsakoletnem srečanju in blagoslovu konj prav ob godu sv. Štefana. Letošnji blagoslov in srečanje so pripravili občina Veržej, župnija Veržej in konjerejci iz Veržeja. Blagoslov je opravil domači župnik Jožef Brečko, ki je pohvalil, da se ob tako velikem cerkvenem prazniku zberejo konjerejci. Župan občine Veržej Slavko Petovar pa je vse zbrane in konjerejce pozdravil in jim zaželel še mnogo skrbnih dni s konji.

Občina Veržej je že od nekdaj znana po dobrih konjih, danes imajo rejci v svojih hlevih predvsem jahalne in kasaške konje. Za prigrizek so poskrbeli občina in konjarji, kajti 26. december so namenili dan druženju po božiču in hkrati praznovali dan samostojnosti. Tokrat se je zbralo veliko število ljudi, menda doslej največ, kar je odraz, da imajo ljudje lep čut in spoštovanje do konjev. Program so popestrili godbeniki pihalnega orkestra KUD Ivan Kaučič Ljutomer.

Prav gotovo so konjerejci in konji dobili blagoslov, ki so ga ponesli na svoje domove, zato se pričakuje, da bodo prihodnje leto 2014 poželi še veliko dobrih rezultatov na tekmovanjih. Želja vseh pa je, da bi bili njihovi rejci zdravi in prav tako njihovi konji zdravi in vihri.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno