Občinska vodstva strank skupaj počastila dan samostojnosti in enotnosti

V Pristavi so se sestala vodstva in simpatizerji strank DeSUS, DL, LDS, Mlade Prlekije, NSi, PS, SD, SDS in SLS ter poslanca Franc Jurša in Branko Smodiš

Prlekija-on.net, petek, 27. december 2013 ob 12:4113
Počastitev dneva samostojnosti in enotnosti

Počastitev dneva samostojnosti in enotnosti

Vodstva ljutomerskih strank, tako levih kot desnih, tudi s simbolnimi dejanji, kot je skupna počastitev tako pomembnega državnega praznika dokazujejo, da je v občini in državi možno in potrebno ustvarjalno sodelovanje.

Člani in simpatizerji strank DeSUS, DL, LDS, Mlade Prlekije, NSi, PS, SD, SDS in SLS ter poslanca Franc Jurša in Branko Smodiš so se tako na praznični dan sestali v Pristavi, kjer sta se jim pridružila tudi gosta mag. Ljubo Jakelj, prvi ljutomerski poslanec in Tone Krkovič, brigadir in poveljnik manevrske strukture narodne zaščite RS v l. 1990.

Ljubo Jakelj, ki je bil l. 1990 na prvih svobodnih volitvah izvoljen v takratno Skupščino RS, se je v nagovoru spominjal, da je že leta 1990 ljutomerski Demos bil sestavljen nekoliko drugače, širše, kot na državnem nivoju. Kot takrat ob osamosvojitvi je tudi v današnjih prizadevanjih za ekonomsko stabilizacijo države in občine potrebno sodelovanje ne glede na politično usmeritev. Izpostavil je tudi opazno pomanjkanje narodne in domoljubne zavesti, ki se kaže z redkimi izobešenimi zastavami ob tako pomembnem državnem prazniku, ne samo na stanovanjskih hišah, ampak tudi na stavbah uradnih ustanov.

Tone Krkovič je izrazil veselje, da je prisoten in lahko pozdravi vse politične stranke, ki skupaj praznujejo za slovenski narod tako pomemben praznik. Opozoril je, da žal nekateri tudi danes poskušajo razdeliti državljane in ustvarjajo nepotrebno napetost. Spomnil se je obdobja osamosvajanja, ko smo Slovenci znali biti enotni in zato tudi uspešni v svojih prizadevanjih. Poudaril je tudi, da bi sodelovanje med strankami, kot ga vidi v Ljutomeru lahko bilo za vzgled tudi drugim krajem in strankam na državnem nivoju.

Prisotne so nagovorili tudi ljutomerska poslanca v DZ Branko Smodiš in Franc Jurša ter mag. Tomislav Nemec, Damjan Bogdan, Jože Klemenčič, Ciril Magdič, Boštjan Pihlar, mag. Aleksander Kavčič in Roman Markrab. Andrej Lah pa je prisotne seznanil, da je bil tudi v Ljutomeru ustanovljen odbor Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in jih povabil k včlanitvi ter podaril BELO KNJIGO slovenske osamosvojitve predsedniku Policijskega veteranskega združenja Sever za Pomurje Cirilu Magdiču in se mu zahvalil za sodelovanje.

Sicer pa je iz nagovorov bilo razbrati skupno prepričanje, da je le s preseganjem delitev, z resnim in odgovornim delom ter z večjo medsebojno solidarnostjo mogoče uspešno premagati gospodarsko krizo in nakopičene probleme, tako v državi, kot v Občini Ljutomer. Zaupanje in složnost, kar Ljutomer potrebuje, je bilo v zgodovini večkrat izkazano kot prava in edina pot k uspehu, od 1. Slovenskega tabora do osamosvojitvenega prispevka Prlekije, na katerega smo lahko še posebej ponosni.

Za kulturni utrinek praznovanja državnega praznika sta z domoljubnima pesmima »V najlepših krajih živim« in »Slovenec sem« poskrbela Petra Mlinarič Jager in Tihomir Babič.

Ljutomerske stranke dokazujejo, da je v politiki sodelovanje možno, in to sodelovanje je nedvomno pogoj za učinkoviti izhod iz krize, vsaj v občini. Ali bo Ljutomer, ki je, kot že večkrat v zgodovini očitno korak pred ostalimi, vzgled tudi državi? Upajmo!

MILAN petek, 27. december 2013 ob 13:22

To ja

Jaka Horvat petek, 27. december 2013 ob 13:42

Ljutomerske stranke dokazujejo, da je v politiki sodelovanje možno, in to sodelovanje je nedvomno pogoj za učinkoviti izhod iz krize, vsaj v občini.
Ali bo Ljutomer, ki je, kot že večkrat v zgodovini očitno korak pred ostalimi, vzgled tudi državi? Upajmo

To ja

Boško petek, 27. december 2013 ob 14:56

Res bi bilo lepo, če bi se besede g.Krkoviča uresničile, ker nevem kje je videl, da stranke v
Ljutomeru med seboj sodelujejo Hjooj
Mislim, da "sodelovanja" med strankami na sejah OS še ni pogledal, pa ne samo na sejah, naj
gre malo po mestu pa bo marsikaj doživel, žal je resnica povsem drugačna! Kul

Almanah petek, 27. december 2013 ob 21:53

Zalostno in strahvzbujajoce.

Ivek petek, 27. december 2013 ob 22:47

In ravno Krkovič se oglaša. On, ki je ustanovil novo veteransko društvo, "Zvezo veteranov za vrednote osamosvojitve" in poskuša razdeliti članstvo Zveze veteranov vojne za Slovenijo. Kot, da se ti veterani niso borili za osamosvojitev.To je naredil tudi na tem sestanku s pozivom k včlanjevanju v njegovo zvezo. Da je naziv podoben nazivu Zveze borcev za vrednote NOB je zgolj slučajnost, ki pove vse o ciljih in načinu delovanja Krkoviča in njegovih pokroviteljev.

Sicer pa je celotna Krkovičeva kampanja namenjena delitvi. Zaskrbljujoče je tudi to, da se aktivni brigadir SV vključuje v dnevno-politično kampanjo.

Če ste opazili, člani Zveze veteranov vojne za Slovenijo na proslavi v Murski Soboti niso hoteli poslušati Krkovičevega govora. Enako je kljub vabilom bilo tudi v Grosuplju in Kočevski Reki.

Me močno zanima, kdo je skupaj zbobnal te "predstavnike" strank in tja pripeljal Krkoviča?
Vem, da ni slučajnost.

Bele knjige ne bom komentiral, ker tega ni vredna. Povem samo, da je zelo podobna povzdigovanju zaslug NEKATERIH osamosvojiteljev, prikazovanja sovražnikov in zmanjševanja zaslug neistomišljenikov, na način, kot mnoga "znanstvena" in memoarska
dela o zgodovini NOB in dogodkih v II. sv.

antonM sobota, 28. december 2013 ob 10:45

Boško,ti boš verjetno moral na operacijo dioptrije! Očolar

Vedno pogledam vse posnetke sej občinskega sveta, na njih se jasno vidi, da stranke med seboj še kako dobro sodelujejo.
Popolno ne sodelovanje in ignoriranje vsega predlaganega je videti le na strani županje, in njene ekipe svetnikov.
Slišati pa je, da so nekatere svetnike stranke celo izključile. Ti pa se res lahko zamislijo, koga zdaj predstavljajo oni? Ljudi ki so dali glas stranki na katere listi so bili izvoljeni zagotovo ne. Hjooj

Ko berem ta članek, sem vesel, da so se zbrali predstavniki vseh političnih strank in počastili naš največji praznik.

Zaskrbljujoče je, da svečanosti ob počastitvi tako pomembnega državnega praznika ni organizirala občina Ljutomer, tu se seveda kaže odnos nekaterih do naše države.
Verjetno bi takrat zmanjkalo denarja za novičke. Haaaaa


Skratka vesel sem ko sem prebral ta članek in videl, da je politika v Ljutomeru zelo enotna, za dobro Prlečk in Prlekov ostanite še naprej tako enotni in prihodnje leto naredite občino Ljutomer spet demokratično Slovenija

jozejuz sobota, 28. december 2013 ob 13:26

Te stranke v naši občini sodelujejo samo takrat, ko treba družno po nekom srati in se pretvarjati, da so složni, imajo enake poglede, vsi so ubogi, nekdo jim nagaja, bla bla bla... Takšno "sodelovanje" smo videli tudi pred volitvami 2010, ko so eni akterji pošteno srali po takratnem županu, sedaj pa za isto mizo spet skupaj pijejo. S tem se kar sami vedno znova diskreditirajo.

Boško sobota, 28. december 2013 ob 17:37

antonM, jaz k okulistu zaenkrat še ne rabim, saj si sejo ogledam in poslušam, če pa ti sediš
na ušesih, ali si gluh, ali pa ti je nekdo presneto opral možgane drugače nebi razmišljal tako
kot pišeš, sicer ima vsak svojo mišljenje...meni je škoda časa in tipkovnice za take kot si ti!

antonM sobota, 28. december 2013 ob 18:50

Boško, na slikah ni videti tvojega s strani občine dobro plačanega sokrajana??

Haaaaa Haaaaa Haaaaa

Ali pa Policej slavi praznik 29.novembra??

Purger sobota, 28. december 2013 ob 22:40

Ivek, ko boš knjigo BELA KNJIGA SLOVENSKE OSAMOSVOJITVE, vsaj bežno prelistal, boš svoje napačno mnenje gotovo spremenil.
Doslej še nisem zasledil, da bi kdorkoli vsebino knjge problematiziral. Knjiga je namreč zbornik različnih dokumentov iz tistih prelomnih in zgodovinskih let.
Gospod Tone Krkovič je takrat opravljal odgovorno in zahtevno funkcijo poveljnika maneverske strukture, ki je takrat odigrala ključno vlogo pri nastanku slovenske vojske, na katero si gotovo tudi ti ponosen, kot smo nanjo ponosni vsi zavedni Slovenci.
Daj se podučiti, komu ki se na te zadeve spozna, ker je, iz vsebine tvojega komentarja, zaznati, da ti nekater stvari niso jasne.

Ivek nedelja, 29. december 2013 ob 08:34

Ni mi se treba podučiti. Imam skoraj popoln osebni vpogled v dogajanja od znotraj.

MSNZ je delovala od junija do 3. oktobra 1990. Zakaj je bila ukinjena, in zakaj je takrat minister Janša imenoval za poveljnika TO Janeza Slaparja in ne Krkoviča. Resnice o tem brigadir, ki sam sebe imenuje general ne bo povedal.

Lahko pa ga povprašaš, kje sta se on osebno ali njegova enota, kot najbolj opremljena direktno spopadla z JLA? Je kdo iz njegove enote padel v bojih?

Lahko ga povprašaš zakaj njegova enota ni nosila maskirne uniforme slovenskih barv, njeni pripadniki pa niso nosili ne kokarde, ne znaka, ki bi kazala, da pripadajo Slovenski vojski. (Ne samo med vojno, temveč ves čas dokler je bil poveljnik MORIS)

Lahko ga tudi povprašaš po katerem pravilniku Slovenske vojske je Krkovič preko slovenske uniforme nosil dolg usnjen plašč, kar je bil značilen znak pripadnosti nekaterih oficirjev v II.sv. Če Purger ne veš katerih, se daj podučiti!

Lahko ga povprašaš po katerem pravilniku Slovenske vojske si je na slovensko uniformo pripel ameriško generalsko zvezdico.

Lahko ga povprašaš ali člani ZVVS manj ljubijo mater domovino kot on, in je zaradi tega ustanovil novo veteransko združenje. Ali je po njegovem mnenju to združevanje vseh domoljubov, ali njihova delitev na bolj in manj domoljubne?

Purger nedelja, 29. december 2013 ob 11:07

Vidiš Ivek, pohitel si z odgovorom, preden si se dal podučiti in spet se ti je zapisalo cel kup nesmislov (najprej, da niso nosili slo. uniform, potem so čez slo. uniforme nosili usnjene plašče oziroma ameriške zvezde in kako so bili oblečeni v II. SV ....) Prav neverjetno s kakšno lahkotnostjo nekateri trosite neumnosti na forumu.

Če bom kdaj imel priložnost govoriti z Tonetom Krkovičem, ga gotovo ne bom spraševal o tem kdaj je nosil kakšen plašč.

Si pa odprl teme, ki so zelo primerne za gostilniške debate, ampak te ne bodo prinesle Sloveniji boljše prihodnosti.

Ivek nedelja, 29. december 2013 ob 15:38

Nič ne trosim, nisem purger (po zagrebško je purger malomeščan v slabšalnem smislu). Vse kar sem napisal je znano zainteresirani in strokovni javnosti in dokazljivo.

Sicer pa slepim kazati, gluhim govoriti in neumnim dokazovati je Sizifovo delo.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Politika