Andrej Tomc iz Banovcev je pravi umetnik in ustvarjalec

Na ogled je dal tri makete - jaslice, vas Banovci in Terme Banovci

Jože Žerdin, torek, 31. december 2013 ob 18:25
Andrej ob svojih maketah

Andrej ob svojih maketah

V Banovcih živita zakonca, upokojenca Andrej in Gusta Tomc, ki sta se pred nekaj leti iz Gorenjske iz Škofje Loke preselila v vas Banovce v Prlekiji. Tukaj sta kupila hišo, se na novo vživela v novo okolje in sta kar priljubljena med vaščani Banovcev, ki spada v občino Veržej.

Andrej je veliki ljubitelj ustvarjanja, rad tudi slika različne slike, predvsem najraje ima rože. Že vrsto let ustvarja makete božičnih jaslic. Tudi v letu 2013 je v predbožičnem času izdelal jaslice po svetopisemskem izročilu. Njegova zamisel je šla skoraj 2000 let v mestu Betlehem, kjer se je rodil Kristus. Lepo je prikazal vse od rojstva, kjer se je Jezus rodil, rastel, potoval po mestu Betlehem, kako je živel med pastirji in kako so ga nazadnje na gori Golgoti križali.

Jaslice so prekrite z mahom, v dolini se pasejo in v reki Jordan se napajajo ovčke. Zgradbe Betlehema so narejene iz materiala, ki je lahek in se da lepo oblikovati. Lepo je poudaril votlino, kjer naj bi se rodil Kristus. Skratka gre za pravo umetniško ustvarjanje, katero Andrej vsako leto nadgrajuje z novimi zamisli in idejami. Ob jaslicah na svojem domu je za praznike izdelal in dal na ogled maketo vasi Banovci, kako je vas bila pred 100 leti. Prikazal je pravo panonsko vas s cimpranimi hišami, kritimi s slamo, med hišami so peljale makadamske  ulice, pela je žaga na gater, mlin je mlel na mlinske kamne na vodi. V kovačnici so pela kladiva, kjer so kovači izdelovali razno železno orodje, katero so uporabljali kmetje na poljih. Hiše so še imele lesene vodnjake. Tako se je pri teh maketah čas v vasi Banovci ustavil, kot je bil pred 100 leti.

Njegova druga velika umetnina pa je še maketa sedanjega kompleksa Zdravilišča Term Banovci. Ker se čuti dolžnega, kot umetnik izdelovanja maket in prebivalec vasi Banovci, za svojo dušo, za prebivalce in obiskovalce je moral tudi izdelati maketni kompleks Term Banovci. Terme z vsemi objekti z zgradbami, počitniškimi hišami, bazeni s tobogani, z drevjem in ostalim rastjem in parkirnimi prostori, kjer ne manjka motornih vozil, je vse makete izdelal v pomanjšanem merilu. Kompleks Term je prikazal, kot je v sedanjem stanju. Pri izdelovanju je uporabljal različne lesene materiale, lepilo, za strehe pa je uporabljal tegolo. Bazene je izdelal iz posebne vodotesne mase, saj je v teh bazenih tudi voda. Vse je tudi osvetljeno z različnimi svetili.

Pri njegovem ustvarjanju mu veliko pomaga žena Gusta, saj je namestila drevesa v kompleksu Term Banovec. Vse te svoje tri narejene makete jaslice, vas Banovci in kompleks Term Banovci so na ogled postavljene v njegovi garaži na njegovem domu v vasi Banovci. Andrej pa je še na steno garaže, za popestritev dal na ogled tudi svoje slike, katere so naslikane z oljnimi barvami, večino so naslikane rože v šopkih ali v vazah.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Zanimivosti