Križevski rogisti obogatili nedeljsko sveto mašo v veržejski župnijski cerkvi

Po štirih letih ponovni nastop križevskih rogistov v Veržeju

Jože Žerdin, ponedeljek, 6. januar 2014 ob 11:56
Križevski rogisti zaigrali pri maši

Križevski rogisti zaigrali pri maši

Križevski rogisti delujejo že od leta 1982, torej že 32 let, in sicer na pobudo starešine Lovske družine Križevci pri Ljutomeru Jožeta Kosa. Lovska družina Križevci pri Ljutomeru je namreč pred 32. leti ustanovila skupino lovskih rogistov. Sedaj delujejo kot Kulturno društvo Križevski rogisti, ki so v svojem dolgoletnem delovanju doživeli vzpone in padce.

Ustanovni člani so bili Jože Dunaj, Drago Hanžekovič, Mirko Heric in Miran Vaupotič, vsi člani Lovske družine Križevci. Prav gotovo so križevski rogisti na področju negovanja lovske glasbene zvrsti doslej veliko prispevali, da se je ta lovska glasba ohranila v Sloveniji, kjer ima tako visoko raven. Sicer pa rogisti nastopajo in delujejo na lovskem in kulturnem področju v Prlekiji, po celotni Sloveniji in tujini. Z izvedbo lovske glasbe domačih in tujih avtorjev se namreč po svojih močeh trudijo predstaviti delovanje lovcev tudi na kulturno-glasbenem področju. Dokaj tesno sodelujejo z Zvezo lovskih družin Prlekije, lovskimi društvi v Prlekiji, na raznih lovskih tekmovanjih, prireditvah, obletnicah, na pogrebih, pri svetih mašah v župnijskih cerkvah ter na vsakoletnem srečanju pevskih zborov in rogistov Slovenije.

Križevski rogisti igrajo melodije, prirejene za lovske Hubertove maše. Letno imajo okrog 20 nastopov v Sloveniji in tujini. Prejeli so že številna lovska, občinska in republiška priznanja. Na tekmovanjih so prejeli tri zlate znake in posamezno enega zlatega in enega srebrnega. Ker pa križevski rogisti delujejo tudi na območju župnije Veržej, zato so se po štirih letih zopet odločili, da bodo sodelovali pri sveti maši v župnijski veržejski cerkvi sv. Mihaela.

Tako so v nedeljo, 5. januarja na drugo nedeljo po božiču s svojimi skladbami, ki so prirejene za lovske Hubertove maše, obogatili nedeljsko bogoslužje v veržejski cerkvi. Sveto mašo je daroval domači župnik Jože Brečko, ki se jim je ob tej priložnosti v pridigi zahvalil, da so se odločili za nastop v cerkvi ter vsem skupaj obogatili prijetno nedeljo z lovskimi skladbami. Župnik se jim je zahvalil, da že 32 let negujejo to lovsko glasbo.

Po sveti maši so se rogisti še za nekaj časa zadržali z domačimi verniki na klepetu, nato so skupaj z župnikom v župnijski dvorani nazdravili novemu letu, z željo, da jih bo ta glasba kljub letom še dolgo držala po konci in da se drugo leto spet vidijo pri igranju pri sveti maši.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje