Novoletni koledniki v DOSOR-ju

V začetku tega koledarskega leta so se v DOSOR-ju oglasili tudi trije dobri možje januarja

Filip Matko, torek, 7. januar 2014 ob 10:52
Novoletni koledniki v DOSOR-ju

Novoletni koledniki v DOSOR-ju

V zadnjem mesecu lanskega leta so stanovalke in stanovalce DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, obiskali vsi trije dobri možje decembra in jih se lahko spomnimo z naslednjimi verzi: »Miklavž, Božiček, dedek Mraz, decembra pridejo med nas; vsi trije radodarnih rok so do odraslih in otrok !«

A že v začetku tega koledarskega leta so se v DOSOR-ju oglasili tudi trije dobri možje januarja. 6. januarja dopoldne so se namreč oglasili letošnji koledniki v času svetih treh kraljev – trije dobri možje meseca januarja (Gašper, Miha in Boltežar). Ti so nekoč davno bili pravzaprav prvi dobrotniki, ki so koga obdarovali. »Predstavljala« jih je trojica zaposlenih v DOSOR-ju in so obiskali vse stanovalke in stanovalce po oddelkih ter tudi sobah.

Toda po štirih letih premora so novoletne kolednike obudili tudi članice in člani Društva upokojencev Radenci, ki so za obisk kolednikov pri stanovalkah in stanovalcih DOSOR-ja pripravili program 6.januarja popoldne ob 15.30 v predprostoru DOSOR-jeve knjižnice in sicer na povabilo Andreje Klemenčič iz DOSOR-ja. Tako je v uvod programa Marija Erveš iz DU Radenci, koordinatorka programa »Druženje v DOSOR-ju«, kot »Zvezda repatica« pozdravila vse zbrane ter spomnila na šege in navade v času trikraljevskega praznovanja od nekoč do danes. Eno izmed koledniških pesmi je od tem zapela solistka Radmila Radojević, nato pa so se oglasili še trije kralji: Gašper, Miha in Boltežar, ki jih je s harmoniko spremljal društveni harmonikar Stanko Ilješ.

Prvi kralj, Gašper, je opomnil na svoje kadilo ter vsem ponudil v preizkus nosnice z opojnimi vonjavami iz svoje skledice. Drugi kralj, Miha, si je ves čas svetil s svečo ter opomnil na trenutne čase recesije in vsesplošnega varčevanja ter svečo podaril organizatorici koledovanja Andreji Klemenčič. Tretji kralj, Boltežar, pa je opomnil na šege in navade ter različne pesmi in izreke ob novem letu ter času Treh kraljev v Prekmurju. Imel je s seboj tudi skrinjico in iz nje razdelil čokoladne srebrnike in zlatnike vsem udeležencem srečanja oziroma koledovanja. Ljudske reke o Treh kraljih je prebrala še povezovalka programa, Marija Erveš, vsi skupaj so še zapeli »Zabučale gore…« in koledniki so se poslovili. In ob zaključku tokratnega poročanja lahko zapišemo značilno pesmico kolednikov, treh dobrih mož meseca januarja, ki je bila znana na Dolenjskem »Mi smo sveti trije kralji: Gašpar, Miha, Boltežar. Gašpar jezdi narnaprej, ker za pot on narbolj vej. Miha jezdi pa za njim, da se pogovarja z njim. Boltežar je narnazad, ves je v portah, ves je zlat… Če nam ne boste nč darval, vam bomo bajto spodkopal !«


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje