Golobi miru nad prleškim nebom

Ob svetovnem dnevu človekovih pravic - reportažni zapis nastal že pred davnimi leti v Ljutomeru

Prlekija-on.net, petek, 10. januar 2014 ob 10:26
Golobi miru nad prleškim nebom

Golobi miru nad prleškim nebom

Spoštovanje človekovih pravic je še kako pomembno, zato imajo tudi promocijske aktivnosti za doseganje tega cilja visok človekoljubni značaj. Tega se zavedajo od ustanovitve dalje tudi v prleškem mladinskem centru, ki so ob lanskem svetovnem dnevu človekovih pravic organizirali simpozij ter predvajali zanimivo reportažo.

Zbrani so si 10. decembra 2013 v prostorih centra na Spodnjem Kamenščaku najprej ogledali reportažni zapis nastal že pred davnimi leti v Ljutomeru, ki si ga lahko ogledate v spodnjem videu. Kot zanimivost: Nekdanji predani aktivist Amnesty International Slovenije in njen podpredsednik Gorazd Tivadar, sicer doma iz Prekmurja je danes sodnik na Okrožnem ljutomerskem sodišču, pa tudi organizator takratnega dogodka-Mladinsko društvo Ljutomer se je po letih preimenovalo v Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO. Simpozij so vodili in pripravili zaposleni v samem centru in Mladinskem svetu Ljutomer in sicer: Črt Šterman, Leon Žerdin, Anita Potočnik, Boštjan Žerdin ter Anton Gregorinčič. Poudarjeno je bilo da Svetovni dan človekovih pravic obeležujemo 10. decembra. Na ta dan je leta 1948 bila v Parizu sprejeta splošna Deklaracija človekovih pravic. Omenjena deklaracija predstavlja skupen ideal vseh ljudstev in narodov z namenom, da bi vsi organi družbe in posamezniki razvijali spoštovanje teh pravic in svoboščin ter zagotovili njihovo splošno priznanje in spoštovanje.

Priznanje prirojenega človeškega dostojanstva vseh članov človeške družbe in njihovih enakih in neodtujljivih pravic pomeni priznanje temelja svobode, pravičnosti in miru na svetu. Zanikanje in teptanje človekovih pravic sta pripeljala do barbarskih dejanj, žaljivih za človeško vest, in ker je bila stvaritev sveta, v katerem bi imeli vsi ljudje svobodo govora in verovanja in v katerem ne bi živeli v strahu in pomanjkanju naj bi bila spoznana za najvišje prizadevanje človeštva. Nujno je potrebno, da se človekove pravice zavarujejo z močjo prava, da človek ne bi bil prisiljen zatekati se v skrajni sili k uporu zoper tiranijo in nasilje. Nujno je potrebno pospeševati razvoj prijateljskih odnosov med narodi. Ljudstva Združenih narodov so ponovno potrdila svojo vero v temeljne človekove pravice in dostojanstvo ter vrednost človekove osebnosti, v enakopravnost moških in žensk ter se odločila, da bodo podpirala družbeni napredek in ustvarjanje boljših življenjskih pogojev v večji svobodi. Vse države članice so se zavezale, da bodo, v sodelovanju z Združenimi narodi pospeševale splošno in resnično spoštovanje človekovih pravic ter temeljnih svoboščin. Skupno razumevanje teh pravic in svoboščin je največjega pomena za popolno uresničitev te zaveze.

V okviru simpozija pa so se prisotni tudi vključili v Maraton pisanja apelov, ki ga izvaja največja človekoljubna organizacija – Amnesty International, ki ima tudi v Prekmurju in Prlekiji že dolgo zavzete člane. Apeli predstavljajo pisma, ki od odgovornih institucij zahtevajo, da popravijo krivice, ki se godijo različnim ljudem in skupinam. Eno pismo morda ne spremeni ničesar, toda velike množice pisem lahko rešujejo življenja, kar je bilo v preteklosti tudi že večkrat dokazano.



Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje