18. Vinska kraljica Slovenije je Špela Štokelj

Krajinska arhitektka bo poudarjala tudi pomen slovenske vinorodne kulturne krajine

Branko Košti, sobota, 11. januar 2014 ob 15:58
Kronanje slovenske vinske kraljice

Kronanje slovenske vinske kraljice

V Hotelu Radin v Radencih je v petek, 10. januarja, Minister za kmetijstvo in okolje republike Slovenije, mag. Dejan Židan, okronal 18. Vinsko kraljico Slovenije. Ta prestižni naslov si je v konkurenci enajst prijavljenih kandidatk, pridobila krajinska arhitektka Špela Štokelj iz Planine pri Ajdovščini.

Pred kronanjem sta prisotne nagovorila Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, ki je nosilec projekta Vinska kraljica Slovenije in Minister za kmetijstvo in okolje Republike Slovenije, mag. Dejan Židan. Leto svojega kraljevanja slovenskemu vinskemu dvoru in vtise pri opravljanju pomembnega poslanstva pa je predstavila tudi 17. Vinska kraljica Slovenije Neža Pavlič, katera je kraljevala v letu 2013.

Špelo Štokelj, diplomirano krajinsko arhitektko, ki končuje magistrski študij, je za 18. Vinsko kraljico Slovenije, ob pomoči Janeza Erjavca, okronal mag. Dejan Židan. Takoj po kronanju je prisegla svojemu poslanstvu in v prvem nagovoru javnosti obljubila, da bo s svojim delovanjem vinorodno Slovenijo naredila še bolj prepoznavno in cenjeno med vsemi, ki častijo vino, ter da si bo prizadevala, da bi vsi spoznali dobro plat vina in razumeli njegovo povezanost s slovenskim človekom. Kot krajinska arhitektka bo poudarjala lepoto in pomen slovenske vinorodne kulturne krajine.
 
Najprej je 18. Vinski kraljici Slovenije čestital Mihael Feher, pomočnik direktorja Podružnice Pomurje Nove KBM v imenu generalnega pokrovitelja projekta Slovenska vinska kraljica, pokrovitelj avtomobila Vinske kraljice Slovenije, direktor podjetja Avto Rajh - Dušan Rajh, pa ji je izročil ključe vozila Ford Fiesta dizel. Kraljici se je priklonil podžupan Občine Ajdovščina Igor Česnik, z nagovorom so jo počastili še predsednik KGZ Slovenije Cvetko Zupančič in direktor Vinske družbe Slovenije Dušan Brejc, v imenu Planinskih vinarjev ji je uspešno kraljevanje zaželel Peter Ferjančič. Vinske kraljice Slovenije, katere so kraljevale v preteklih letih, so jo simbolično sprejele medse s tem, da so ji podarile njen portret v kraljevski opravi, katerega avtorica je Radgončanka Tamara Vogrin.

Špela Štokelj, 18. Vinska kraljica Slovenije, je že od malega povezana z družinsko tradicijo pridelave vina. Zato ne preseneča, da si je za svoje vino izbrala vino iz domačega posestva - avtohtono vipavsko sorto Pinela, letnik 2012 in 2013, katerega ji je na kronanju izročil njen oče Damjan.

Kulturni pridih prireditvi, katero je povezoval Stane Kocutar, sta pridala prvak opere in baleta SNG Ljubljana, koncertni baritonist Marko Kobal, ob spremljavi priznanega citrarja Tomaža Plahutnika, kraljevski vtis pa so pričarale fanfare Qua Tromba.


Več v Družabno