Umetniška kolonija s Koga v Radencih

Predstavljen del desetletnice ustvarjalnosti slikarjev in kiparjev

Filip Matko, nedelja, 12. januar 2014 ob 17:35
Umetniška kolonija s Koga v DOSOR-ju

Umetniška kolonija s Koga v DOSOR-ju

V galerijskem predprostoru DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je od 11. januarja dalje na ogled razstava slikarskih in kiparskih del 24-ih ustvarjalcev, ki so se v letih 2003 – 2013 udeležili likovnih in kiparskih kolonij na turistični vinogradniški kmetiji Hlebec na Kogu.

Ustvarjalk in ustvarjalcev je v minulih desetih letih bilo seveda veliko več, toda na tej pregledni razstavi pod naslovom »Kongdom of god« so na ogled dela 16 slikark in slikarjev (Jože Denko, Zdravko Dolinšek, Jože Foltin, Leander Fužir, Irena Gajser, Alenka Gerlovič, Franc Golob, Ervin Kralj, Anka Krašna, Benjamin Kumprej, Bojan Oberčkal, Gregor Pratneker, Niko Ribič, Janja Rudolf, Lucija Stramec in Peter Vernik) ter enega kiparja (Robert Jurak) iz Slovenije ter sedmih slikarjev iz tujine (Devi Lester iz ZDA, Senad Iljazi iz Albanije, Janosh Horvath iz Madžarske, Živko Toplak iz Hrvaške ter Gerhard Brettschuh, Mirko Malle in Gerhard Guttmann iz Avstrije).

Na otvoritvi razstave je v uvodu vse prisotne pozdravila Tatjana Mijatović, predsednica Likovnega društva Gornja Radgona, ki kot prostovoljka v DOSOR-ju skrbi za razstave in je tudi za leto 2014 obljubila najmanj 12 tovrstnih kulturnih doživetij. Med drugim je povedala: »…Leta 2013 je minilo 10 let odkar je družina Hlebec na Kogu odprla vrata turistične kmetije umetnikom. S turistično dejavnostjoso se Hlebčevi pričeli ukvarjati leta 1993, najprej z vinotočem, nato z izletniško kmetijo, leta 2003 pa še s turistično kmetijo, z možnostjo nastanitve gostov v sedmih sobah. In tukaj se je vse skupaj začelo. Zastavilo se je vprašanje, kaj obesiti na stene sob ter kako priti do slik. Prva slikarska kolonija je potekala v izvedbi Društva likovnih umetnikov Sveti Tomaž pri Ormožu, sledile so likovne kolonije pod vodstvom in v organizaciji Bojana Oberčkala in Petra Vernika. Leta 2010 se je družina Hlebec povezala s KUD Forma viva Makole, z Ivanom Dvoršakom in v štirih letih je poleg slik nastalo še veliko umetnin v vrtu skulptur… Ob lanski desetletnici so prvo pregledno razstavo pripravili oktobra v prostorih Občine Ptuj, novembra pa še v Grajski pristavi gradu Ormož. Tokratna pregledna razstava v DOSOR-ju je tretja po vrsti…«

Iz Likovnega društva Gornja Radgona imajo na pregledni razstavi predstavljena svoja dela trije ustvarjalci: slikar Zdravko Dolinšek iz Radenec, kipar Robert Jurak iz Logarovec ter slikar Gerhard Guttmann iz sosednje Avstrije. Slednji je otvoritveno slovesnost tokratne razstave v DOSOR-ju popestril s svojim igranjem na harmoniko.

Že več let pa likovno in kiparsko kolonijo na Kogu spremlja po strokovni plati mag. Franc Obal, umetnostni zgodovinar iz Murske Sobote, ki je številnemu zbranemu občinstvu podrobno predstavil ustvarjanje umetnic in umetnikov na Kogu ter posamezna tokrat razstavljena njihova dela.

Gostitelj likovnih kolonij ter vinogradnik Milan Hlebec s Koga je z besedami orisal svoj prispevek k uspešnemu ustvarjanju umetnic in umetnikov na njegovi turistični vinogradniški kmetiji ter njeni okolici,  je pa seveda za pogostitev po otvoritvi razstave prispeval najžlahtnejša vina iz svoje vinske kleti.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje