Mitja Stanek razstavlja svoje grafike in skulpture

Srečanje z Abrahamom proslavil z razstavo

Branko Košti, nedelja, 19. januar 2014 ob 19:021
Razstava Mitje Staneka

Razstava Mitje Staneka

V avli in nadstropju KUS-u pri Sv. Juriju ob Ščavnici, je od sobote, 18. januarja, na ogled manjša pregledna razstava grafik in skulptur akademskega kiparja Mitje Staneka.

Mitja Stanek je s to razstavo počastil svoj življenjski jubilej, saj se je prav na dan otvoritve razstave srečal z Abrahamom. Na ogled je postavil skulpture iz lesa, keramike, brona in železa, ter grafike, odtisnjene v tehnikah lesorez, jedkanica, suha igla, sitotisk in litografija. Razstavljena dela so nastajala od leta 1989 naprej in tako pravzaprav predstavljajo umetnikovo ustvarjanje v drugi polovici njegovega dosedanjega življenja.

Umetnik, ki kot samostojni ustvarjalec na področju kulture živi in dela na Kapelskem vrhu, je bil pred petdeset leti rojen v Mariboru. 1964. leta je maturiral na ljutomerski gimnaziji, se vpisal na Pedagoško fakulteto v Mariboru, kjer je leta 1986 diplomiral na smeri likovna vzgoja. Študij je nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer kiparstvo, diplomiral leta 1995, in vpisal magistrski študij grafike. Od leta 2002 poučuje likovno umetnost na OŠ Mala Nedelja in OŠ Cerkvenjak - Vitomarci, saj si je pridobil tudi naziv Svetovalec za likovno umetnost na področju vzgoje in izobraževanja.

Veliko truda vlaga v restavriranje sakralnih objektov, in opozarja na veliko škodo, ker država in lokalne skupnosti za njihovo vzdrževanje in obnovo namenjajo premalo sredstev.

V zadnjih 25 letih je svoje umetniške stvaritve razstavljal na štirih samostojnih razstavah in sicer leta 1988 v Gornji Radgoni, 1995 v Radencih, 1996 v Slovenskem parlamentu in leta 2000 v Ljutomeru. Sodeloval je tudi na skupinskih razstavah na območju bivše Jugoslavije, v Avstriji, Češki, Bolgariji, Japonski.

Leto 2013 bo ostalo z velikimi črkami zapisano v njegovi umetniški biografiji, saj je sodeloval na jubilejnem, petindvajsetem simpoziju kiparjev Forma viva 2013 v Kostanjevici na Krki. Bil je eden izmed trojice izbranih v konkurenci 124 kiparjev iz 39 držav sveta. Na simpoziju je izdelal skulpturo "QR koda", generirano za Galerijo Božidar Jakac. Kot izhodišče je izpostavil problematiko grafičnega zapisa, transformiranega v kiparski objekt, saj je grafika poleg kiparstva medij, v katerem se Mitja Stanek najintenzivneje izraža. Nekaj besed o delu prleškega umetnika je na otvoritvi razstave spregovoril tudi Goran Milovanovič, kustos Galerije Božidarja Jakca iz Kostanjevice na Krki.

Za glasbeno doživetje na otvoritvi sta poskrbela mlada trobentača, učenca Glasbene šole Gornja Radgona, umetnikov sin Jakob Stanek in Igor Sabadin, katerih mentor je Jani Lorber, na klavirju ju je spremljal Predrag Bjelajac.

Razstava je na ogled samo do srede, 22. januarja.


Več v Kultura in izobraževanje