Šolski otroški parlament na OŠ Kapela

Poziv domači občini: Kdaj telovadnica, igrišče in pločniki?

Filip Matko, torek, 21. januar 2014 ob 13:21
Staršem, učiteljem, učencem in vsem, ki jim je pomembno mnenje otrok, bi bilo dobro sodelovati na šolskih otroških parlamentih, ki v šolskem letu 2013/2014 potekajo pod delovnim naslovom »Razmere v družbi«.

Šolarji in učitelji Osnovne šole Kapela so se na šolskem otroškem parlamentu sešli 20. januarja dopoldne v osrednjem večnamenskem prostoru (nekateri le-temu pravijo telovadnica).

Pozdrav vsem je izrekla mentorica tamkajšnje Šolske skupnosti, učiteljica Jana Nusdorfer Recek, ki je v uvodu vsem zbranim pojasnila vse predhodne aktivnosti po posameznih oddelčnih skupnostih od 1. do 9. razreda. Le-te so potekale pravzaprav že od samega začetka tega šolskega leta. Toda kaj si mladi predstavljajo pod naslovom »Razmere v družbi«, kaj bi lahko spremenili ter kaj lahko prispeva k temu posameznik so šolarke in šolarji OŠ Kapela dokaj resno opredelili in to je pozdravila tudi njihova predsednica Šolske skupnosti, devetošolka Ema Dubrovski. Njen uvod je nazorno spremljal tudi video posnetek intervjujev s šolarkami in šolarji, ki so v kamero nadrobno predstavili svoja mnenja. Ob tem je ravnateljica OŠ Kapela, mag. Anastazija Avsec, opomnila na občutek vznemirjenosti že od samega ranega jutra na šoli, ko so šolarji lahko predstavili svojo razmišljanja. Po njenem je tema parlamenta zelo zahtevna, a je ob tem najpomembnejše, da se šolarji zavedo, da je potrebno vlagati vase, v svoj zaklad znanja, da bodo pozneje v življenju čim bolj uspešni. Tudi tedaj, ko zdrsnemo, a se ponovno dvignemo.

Temu poglobljenemu uvodu so sledile predstavitve razrednih skupnosti od 1. do 9. razreda. Veliko je bilo igranja vlog, kjer se je izkazalo, da so šolarke in šolarji resno obravnavali »Razmere v družbi«, od dogajanj v družini (ni pravega družinskega življenja), v šoli (starejši učenci nagajajo – tudi tepejo – mlajše), na ulici (pomoč starejšim), v domači Občini Radenci, v domovini, v svetu, v družbi nasploh. Pripravili so številne risbe in plakate z opozorilnimi napisi, veliko pa so naredili videoposnetkov oziroma pravih videofilmov. Ob tem so se učenke in učenci izkazali kot scenaristi, režiserji, kamermani, montažerji in igralci. Veliko je bilo ob tem tudi glasbe. Še posebno je ta izstopala ob predstavitvi zapisa »Imam sanje« (I have a dream). Avtor tega je Martin Luther King, ki je sam opozarjal na lakoto, brezposelnost, slabe plače… kar vse so tokrat zaznali tudi šolarji OŠ Kapela in tudi to, da ljudje pri nas odhajajo na delo v tujino. Tako so otroci veliko sami doma. Četrtošolci so veseli številnih otrokovih pravic, ki se jih velikokrat krši, a vedo, da imajo tudi sami številne dolžnosti. Petošolci, šestošolci, sedmošolci, osmošolci in devetošolci pa so svojo pozornost usmerili na potrebe po prijateljstvu, koristni izrabi prostega časa ter zelo nazorno sami predstavili lastne napake: zasvojenost s telefoniranjem, sedenjem pred računalniki in televizorji. To so »razgalili« njihovi filmski izdelki, kjer so opozorili še na kajenje, alkoholizem in narkomanijo.

Pod vodstvom predsednice Šolske skupnosti, Eme Dubrovski, so se predstavniki razrednih skupnosti »umaknili« kot komisija, da izberejo svoje predstavnike za medobčinski šolski parlament. Ta je odločila, da se bodo medobčinskega šolskega parlamenta, 28. januarja v Gornji Radgoni, udeležili devetošolci oziroma učenki Nika Crnkovič in Nika Plohl. Ostali so tedaj predstavili ključne točke tokratnega svojega šolskega parlamenta: so doma velikokrat preveč sami, ker so starši prezaposleni in tako ni pravega druženja v družini; preveč so že kot mladi zasvojeni s telefoni, računalniki (spletno omrežje Facebook) in sedenjem pred televizorji; potrebnega bi bilo več pravega druženja s prijatelji; opažajo se razlike med revnimi in premožnejšimi; v šoli so še vedno deležni spoštovanja; želijo si prostora za mlade v domačem kraju; od domače Občine Radenci pa pričakujejo odgovor: »Kdaj bo pri njih zgrajena nova telovadnica, dograjeno šolsko zunanje igrišče ter izgrajeni pločniki v kraju?«


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje