Šola internetne samoobrambe

Izvajanje projekta Net-varen.si na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer

Nuša Novak, petek, 24. januar 2014 ob 16:361
Facebook, Twitter, Ask.com, je samo nekaj socialnih omrežij, ki jih premore globalen medij – internet in kjer se »dobivajo« naši otroci, če je nam to všeč ali ne. V kolikor jih v virtualnem svetu ni, so izobčenci, če pa so, lahko naletijo na marsikatero nevarnost, ki ji niso kos. Ste tem nevarnostim kos vi? Znate svojemu sinu ali hčerki svetovati, kako naj se obnaša na internetu, da bo varen/varna? Zaradi občutka anonimnosti, ki ga nudi internet, je spletno nasilje nad mladimi še toliko bolj neusmiljeno in kruto. Zgodb z nesrečnim koncem, pa je na žalost vse več…

V ta namen je projekt »Net-varen.si – Izobraževanje kot strateška metoda proti nelegalni uporabi interneta«, namenjen izobraževanju in usposabljanju otrok, staršev in učiteljev na področju varne uporabe interneta oz. seznanjenje z načini nelegalne uporabe interneta, kar je v našem življenju vedno bolj prisotno.
Kljub temu, da je na spletu objavljenega že kar nekaj gradiva na to temo, pa je samo pregledovanje gradiva še daleč od dejanske spremembe vedenja.

V okviru projekta so bila tudi na OŠ Ivana Cankarja Ljutomer izvedena predavanja in predstavitve v živo.
Na šoli so bili v projekt neposredno vključeni učenci 5. in 8. razreda matične šole. Za učence je izobraževanje potekalo v torek, 21. januarja, v dopoldanskem času, učiteljem in staršem pa so bila namenjena popoldanska predavanja, ki so potekala v prostoru šolske jedilnice in e-učilnice.

Projekt je financiran s strani Evropske komisije, zato smo sodelujoči morali prispevati le svoj čas, predstavniki šol pa prostore za izvedbo začetnih predavanj. Vsaka od okvirno 70 izbranih šol, lahko sama določi udeležence za vsako od zgoraj naštetih ciljnih skupin.

Nadaljevanje izobraževanja se izvaja v e-obliki, kar pomeni, da bomo sodelujoči lahko dostopali do gradiv in aktivnosti preko spleta od doma ali pa v šolski računalniški učilnici.

Ključni cilj projekta je ne samo izobraziti sodelujoče skupine, temveč doseči prijetno, koristno in varno rabo spletnih tehnologij v vsakdanjem življenju ter izkušnje posredovati širši skupnosti.

Vsi tisti, ki smo se predavanj udeležili, moramo priznati, da je projekt zelo dobro zasnovan ter nam gibanje v virtualnem svetu prikaže na podlagi resničnih zgodb, ki nimajo vedno srečnega konca. Zavedati se moramo, da je internet lahko super stvar, vendar je treba biti zelo pazljiv, saj ob nepravilni uporabi le tega, lahko naletimo na številne oblike nasilja. Tukaj je treba izpostaviti predvsem naše otroke in mladostnike, ki včasih ne vedo pravilno razmisliti in se prehitro podajo v začaran svet globalnega medija, iz katerega velikokrat ni več poti nazaj. Oblik nasilja na internetu je zelo veliko, od tistih lažjih, do tistih, ki pustijo v življenju posameznika in njegove družine lahko velike posledice. Zato moramo biti starši vzor svojih otrokom in hkrati tudi paziti kaj sami počnemo. Internet ni samo zabava, ampak nam lahko prinese resnične težave.

pravični sobota, 25. januar 2014 ob 11:25

Nobeno predavanje in nobeno izobraževanje ne pomaga, če starši NIMAJO nadzora, kaj počnejo njihovi otroci na računalniku in na internetu.

Danes, ko je na net možno priti tudi s pametnim telefonom, ki ga nekateri osnovnošolci tudi že imajo , je nadzor še veliko težji.

Tukaj glavno vlogo igrajo starši, ki NE POSTAVIJO OMEJITEV svojim otrokom.

Del odgovornosti pa je tudi na ŠOLI.

Tako se celo dogaja, da v šolski E - UČILNICI igrajo on line igrice z zelo brutalno vsebino.

Z veliko elementi nasilja in napadalnosti.

Tako starejši učenci potem v e - učilnici svoje "izkušnje" prenašajo na mlajše in še huje, na poti domov podoživljajo določene elemente igric in na mlajših učencih preizkusijo določene stvari, ki so jih doživeli v igri.

Nekateri otroci doma ne premorejo računalnikov ali ne morejo kar tako na net.

Zato se popoldan zadržujejo v e - učilnici in počnejo zgoraj opisane stvari.

PREVERJENO.



Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje