Sedemdesetletnica legendarnega pohoda XIV. divizije na Štajersko (1944 – 2014)

Ena najslavnejših epopej slovenske partizanske vojske iz časov druge svetovne vojne

Filip Matko, torek, 28. januar 2014 ob 08:338
Pohodniki na enem izmed prvih pohodov v 70. letih

Pohodniki na enem izmed prvih pohodov v 70. letih

Letos praznujemo eno najslavnejših epopej slovenske partizanske vojske iz časov druge svetovne vojne: sedemdesetletnico pohoda XIV. divizije na Štajersko!

Ta partizanska enota je bila ustanovljena 13. julija 1943 na osvobojenem ozemlju ter ob ustanovitvi imela štiri brigade (Tomšičeva, Šercerjeva, Gradnikova in Prešernova) z okrog 2000 borkami in borci. Tik pred pohodom na Štajersko je bila ustanovljena še Bračičeva brigada in na pot iz Suhorja v Beli Krajini je 7. januarja 1944 krenilo 1112 bork in borcev v treh brigadah: Tomšičeva, Šercerjeva in Bračičeva. Za zaslepitev sovražnika je enota izbrala pot preko tedanje Nezavisne države Hrvaške in je tako XIV. divizija 6. februarja 1944 na območju Sedlarjevega kot prva zavezniška divizija na svetu stopila na območje rajha (Hitler je področje Štajerske smatral za neločljivi del Nemčije – reicha!). Tedaj pa se je pričelo najhujše… Zatorej je pohod XIV. divizije legendaren še danes, kajti po krvavih bojih, bolečinah, omrzlinah in padlih je na koncu pohoda – konec februarja – bilo le še 450 bork in borcev treh brigad. Njen bojni pohod se je zaključil maja 1945 na Koroškem.
3. novembra 1951 je XIV. divizija bila preimenovana v 14. proletarsko divizijo JLA.

Ob letošnjem jubileju – sedemdesetletnici pohoda – vabita Muzej Laško in Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško na odprtje posebne razstave o dosedanjih pohodih, kot tudi na predstavitev novoizdanega zbornika o teh dogajanjih. Odprtje razstave in predstavitev zbornika bo v sredo, 5. februarja 2014, ob 17. uri v Muzeju Laško, na Aškerčevem trgu 5 v Laškem.

Vsi, ki pa bi se želeli udeležiti letošnjega jubilejnega 40. pohoda po poteh XIV. divizije, v dneh od 7. do 9. februarja 2014 na relaciji Sedlarjevo – dolina Gračnice, pa se morajo obvezno s posebno prijavnico organizatorjem pohoda (Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško) prijaviti najpozneje do 31. januarja.


Več v Slovenija