Osnutek novele Zakona o ohranjanju narave poguben za turizem

Do 150.000 evrov kazni za izdajanje knjig in vodnikov o kolesarjenju

Prlekija-on.net, sreda, 29. januar 2014 ob 18:43
Kolesarjenje v naravi bi vas lahko stalo 2.000 evrov

Kolesarjenje v naravi bi vas lahko stalo 2.000 evrov

Na Ministrstvu za kmetijstvo in okolje so pripravili osnutek Zakona o ohranjanju narave (ZON), ki bi po novem naj urejal tudi področje uporabe vozil v naravnem okolju. Omenjeni osnutek bi naj nasledil Uredbo o prepovedi vožnje z vozili v naravnem okolju, po kateri je ''na območju Republike Slovenije v naravnem okolju prepovedano voziti, ustavljati, parkirati ali organizirati vožnje z vozili na motorni pogon in s kolesi.''

Ravno slednje je bilo tisto proti čemer so se gorski kolesarji v zadnjem obdobju borili in si želeli spremembe uredbe, glede na pripravljen osnutek pa je med njimi upravičeno završalo, saj namesto, da bi se področje vožnje z gorskimi kolesi v naravnem okolju uredil in omogočil razvoj gorskega kolesarjenja, z novelo določa še strožje omejitve in nalaga visoke kazni, tudi za promocijo in izdajanje publikacij na temo gorskega kolesarjenja.

Osnutek Zakona o ohranjanju narave je na voljo tukaj, kjer v spremembi 161. člena v točki 15 navajajo: Z globo od 10.000 do 150.000 eurov se kaznuje za prekršek pravna oseba, če izdaja tiskane publikacije o ravnanjih in dejavnostih, ki so prepovedane, ali jih daje v promet ali oglašuje te publikacije ali oglašuje prepovedana ravnanja (24.f člen).

Seveda pa kazni niso predpisane samo za izdajatelje publikacij ampak tudi za kolesarje kršitelje, ki bodo kolesarili po nekategoriziranih gozdnih cestah in vlakah in to v višini od 100 do 2.000 eurov.

Kaj to pomeni za slovenski turizem?
V Sloveniji je razvoj kolesarjenja kot turističnega produkta eden izmed ključnih in velika večina turističnih destinacij vlaga precejšnja sredstva z raznimi projekti ravno v produkte za aktivno preživljanje prostega časa, med katerimi je tudi gorsko kolesarjenje. Zavedajo se namreč, da tujim destinacijam gorsko-kolesarski turizem prinaša velike prihodke in si tako želijo del teh sredstev tudi v Sloveniji. S tem osnutkom restriktivnega in neživljenjskega zakona pa smo na pragu tega, da preprečimo nadaljnji razvoj tega produkta in odvrnemo od obiska precejšnje število kolesarjev. Zelo dobra tuja primera, kjer imajo veliko prihodka od tovrstnega turizma najdemo v Italiji (Gardsko jezero, Levigno, …) in Nemčiji, kjer omejevalne zakonodaje pravzaprav ni. Kolesarjenje je mogoče tudi brez dovoljenja lastnikov zemljišč.

Odzivi na novelo Zakona o ohranjanju narave
Na spletni strani MTB.SI so zbrani odzivi, Ministrstvo za okolje in prostor pa je rok za oddajo pripomb in predlogov podaljšalo iz 7. na 24. februar 2014 in za ponedeljek, 3. februarja, napovedalo sestanek s predstavniki gorskih kolesarjev.

V soboto, 1. februarja, bo v Mladinskem centru v Slovenj Gradcu javna tribuna gorskih kolesarjev.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija