Zaradi izrednih vremenskih razmer odpoved pouka v Ljutomeru, Ormožu, na Cvenu, ...

Zaradi poledenelih cest, pohodnih površin in žledu, se na pot odpravite le, če je to nujno potrebno

Prlekija-on.net, nedelja, 2. februar 2014 ob 15:30
Žled na drevju

Žled na drevju

Slovenija je že več dni v primežu dežja in posledično žledu, najhuje je v preteklih dneh bilo na Postojnskem in Pivškem, sedaj se je izredno stanje razširilo proti notranjosti države na Celjsko, v okolico Velenja, na Koroško in Dolenjsko.

Slovenijo objela ledeni dež in žled
Slovenijo objela ledeni dež in žled

Ob tem je 88.000 gospodinjstev odrezanih od elektrike, aktivirani pa so bili civilna zaščita, gasilci in tudi vojska.

Trenutno so izredne razmere tudi v Velenju in Mariboru. Kot sporočajo iz Elektra Maribor, je bilo ponoči brez električne energije okoli 12.000 njihovih odjemalcev, trenutno pa je takih še vedno okoli 8.600. Gre za območja, ki jih pokrivajo razdelilne postaje Ruše, Sladki Vrh, Rače, Dobrava, Radenci, Breg in Slovenske Konjice.

Brez pouka na OŠ v Ljutomeru, Ormožu, na Cvenu, ...
Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport pa je sporočilo, da je zaradi trenutnih vremenskih razmer vsem vzgojno-izobraževalnim zavodom po Sloveniji že poslalo okrožnico, v kateri vodstva šol pozivajo, naj v naslednjih dneh ne izvajajo pouka. Minister Jernej Pikalo je v okrožnici zapisal, da naj vrtci, šole in dijaški domovi z lokalno skupnostjo proučijo, ali lahko izvajajo svoje dejavnosti: "Če boste ocenili, da obstajajo nevarnosti za življenje, ali pa boste ocenili, da glede na dane kadrovske možnosti ne morete tudi s prerazporeditvami izvesti programa, vam predlagam, da dokler se vremenske razmere ne izboljšajo do te mere, da boste lahko nadaljevali delo, izvajanje programa prekinete." Šole bi manjkajoče dneve potem nadomeščale ob sobotah.

V Ljutomeru je znano, da pouka v ponedeljek, 3. februarja, ne bo na OŠ Ivana Cankarja, kar je razumljivo, saj je šola na bregu, zaledenele poti pa so v takih razmerah zelo nevarne za šolarje in delavce. Pouka ne bo niti na OŠ Cvetka Golarja v Ljutomeru niti na Cvenu. Pouk odpade tudi na OŠ Miklavž pri Ormožu in podružnici Kog, na OŠ Sveti Tomaž in v vrtcu Ježek Sveti Tomaž, na OŠ Velika Nedelja, na OŠ Stanka Vraza Ormož, na OŠ Ivanjkovci in na OŠ Kapela. Vodstvo OŠ Stročja vas pa je na njihovi spletni strani zapisalo: "Za vse ki lahko varno pridete v šolo bo ta dan pouk po urniku. Ne bodo pa vozili kombiji."

Na večini srednjih šol v naši okolici bo pouk potekal nemoteno, saj je na spletni strani SPTŠ med drugim zapisano: "Po posvetu z lokalno skupnostjo in službami, ki skrbijo za ceste, smo se vodstva srednjih šol v Murski Soboti, Radencih in Ljutomeru odločili, da jutri, v ponedeljek 3. februarja 2014 pouk bo." Pouka pa ne bo na Gimnaziji Ormož.

Celoten seznam šol, kjer ne bo pouka, najdete tukaj.

Sporočili so nam tudi, da je v Kačurah skoraj neprevozno in nevarno na določenih straneh cestišča, zato se tja ne odpravljajte, če ni nujno.

Smrtno nevarni sprehodi
Ob tem tudi regijski center uprave za zaščito Ljubljana opozarja sprehajalce, naj ne hodijo na Šmarno goro, saj je tam zaradi podirajočih se dreves smrtno nevarno, podobno je tudi na Bledu, kjer opozarjajo, da je sprehajanje okoli jezera prav tako smrtno nevarno.

Tudi policija glede na vse povedano svetuje, da upoštevate razmere na cestah, vsem svetujejo, da ostanete doma, da se v čim večji meri izogibate kakršnim koli prometnim površinam, saj so le-te kljub neumornemu trudu in delu vzdrževalcev cest in gasilcev izjemno nevarne, bodisi zaradi poledenelosti ali pa nevarnosti lomljenja dreves in infrastrukturnih objektov, ki lahko resneje ogrožajo življenje, zdravje in premoženje ljudi.

Pri nas stanje sicer ni tako alarmantno, kot v nekaterih predelih države, kar je razvidno tudi iz grafičnega prikaza Uprave RS za zaščito in reševanje spodaj, a previdnost ni odveč. Zlasti pri pohodnih površinah, kjer se je zaradi ledu nevarno sprehajati. Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij poledenelih površin in drevja pri nas ter video zaledenelega avtomobila v Ljutomeru.


Več v Narava