Veronika in Friderik

Večna ljubezen Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega po umetniških uprizoritvah še kot duet vina iz kleti Vinogradništvo družina Kos

Prlekija-on.net, sreda, 5. februar 2014 ob 17:54
Veronika in Friderik

Veronika in Friderik

Po skoraj 600 letih je ljubezen Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega še vedno živa. Že nekaj let imajo Kosovi polsladko Veroniko, saj je njihova sedemletna deklica prav Veronika. Polsladko vino Veronika je ekstraktno zelo bogato, polno, seveda izjemno harmonično vino, ki se odlično prileže k sladicam.

Ob prihajajočem Valentinovem pa so se odločili za posebni par, Veroniko in Friderika. Ravno zaradi neizmerne ljubezni Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega je nastala ta zelo zanimiva kombinacija. Kosov Friderik prihaja iz vinogradov blizu Jeruzalema, s Pavlovskega Vrha, kjer kraljuje šipon. To je razlog, da je Friderik suhi šipon, ki pa se odlično znajde kot vinska spremljava predjedem in glavnim jedem.

Velika ljubezen Veronike in Friderika je bila navdih za več umetniških literarnih del v Sloveniji in tudi nekaterih drugih držav, zato še vedno traja in traja... Naj vas trenutki ob žlahtni kapljici Veronike in Friderika spomnijo, da mora ljubezen marsikdaj prehoditi trnovo pot za nekaj sladkih trenutkov v dvoje.
Naj bo vaša ljubezen sladka in večna... Ob Veroniki in Frideriku iz kleti Vinogradništva Družina Kos.

Naj spomnimo, da je bila neizmerna ljubezen Veronike Deseniške in Friderika II. Celjskega leta 1424 ali 1425 vendarle kronana s poroko. Veronika je bila plemkinja, vendar nižjega stanu, zato med plemstvom poroka ni bila sprejeta. Friderikov oče Herman II. je bil zaradi vseh teh dogodkov jezen. Po njegovem mnenju je bila čast celjske dinastije zaradi Friderikovih dejanj omadeževana. Ker je bila poroka nezaželena, je bila proti Veroniki sprožena gonja. Zaljubljenca sta se sicer skrivala, vendar so ju nazadnje le ujeli. Herman II. Celjski jo je obtožil,  da je s čarovništvom obnorela njegovega sina, da sta se poročila. Ravno proces proti Veroniki Deseniški je prvi zabeležen proces proti čarovnicam na Slovenskem. Kljub temu, da jo je sodišče oprostilo, jo je dal Herman II. zapreti, na koncu pa so jo umorili. Tako je Friderik II. ostal brez svoje ljubezni.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje