Po Kozjanskem od Sotle do Gračnice

Pohodi v soncu, vetru, dežju, snegu in metežu 1974 - 2014

Filip Matko, petek, 7. februar 2014 ob 13:56
Zbrali so se pohodniki pohoda po poteh slavne XIV. divizije

Zbrali so se pohodniki pohoda po poteh slavne XIV. divizije

Danes (7. februarja) dopoldne ob 10. uri so se v Sedlarjevem na Kozjanskem, ob meji s sosednjo Hrvaško, zbrali pohodniki letošnjega že 40. spominskega pohoda po poteh slavne XIV. divizije, ki je v noči s 6. na 7. januar 1944 pri tem kraju stopila na tla tedanjega »nemškega Reicha«. Letošnji pohodniki so pohod pričeli ob 11. uri, zaključili pa ga bodo v nedeljo, 9. februarja, ob 11. uri pri spomeniku padlemu narodnemu heroju Iliji Badovincu v dolini Gračnice pri Rimskih Toplicah. Pohod organizira Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško, ki obstoja že deseto leto.

Sedemdesetletnica legendarnega pohoda XIV. divizije na Štajersko (1944 – 2014)
Sedemdesetletnica legendarnega pohoda XIV. divizije na Štajersko (1944 – 2014)

To društvo je predvčerajšnjim (5. februarja) v Muzeju Laško pripravilo posebno spominsko slovesnost ob letošnji 70-letnici pohoda XIV. divizije na Štajersko, ko so odprli posebno razstavo (na ogled bo do sredine marca letos). Na otvoritvi je vse zbrane pozdravil Andrej Mavri, predsednik Območnega združenja za ohranjanje vrednot NOB Laško, pesem »Šivala je deklica zvezdo« ter »Pesem XIV. divizije« pa je zapel Moški pevski zbor Laško. Prikazali so 30-minutni film iz arhivov RTV Slovenija o spominskih pohodih, ki so jih od leta 1974 dalje organizirali mladi v Laškem, pridružili pa so se jim na pohodih planinci, taborniki, pripadniki Teritorialne obrambe in tedanje JLA (iz vojašnice XIV. divizije v Postojni) ter iz časov spominskih pohodov po letu 1994, ko so z mladimi na pohod krenili tudi veterani vojne za Slovenijo 1991, veterani policije Sever in pripadniki Slovenske vojske. V letih od 1974 do 1989 so organizatorji našteli 2123 pohodnikov, po letu 1994 do 2013 pa 2134. Torej na štiridesetih pohodih je doslej sodelovalo preko 4000 udeleženk in udeležencev in to v različnih vremenskih razmerah: v soncu, vetru, dežju, snegu in metežu. Še najtežji so bili nočni pohodi v snegu preko Bohorja.

Vsa dosedanja prizadevanja za ohranitev spomina na pohod XIV. divizije leta 1944 na Štajersko je pozdravil v Laškem Alojz Dolničar, nekdanji borec te divizije, ki je sedaj predsednik Odbora skupnosti borcev XIV. divizije. V imenu tega odbora je predal posebno Spominsko listino Društvu za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško, ki jo je sprejel predsednik tega društva Boštjan Mlaker. Na slovesnosti je bil prisoten še borec XIV. divizije Rudi Simčič, kot tudi poslanec DZ Matjaž Han.

Društvo za ohranjanje spomina na pohod XIV. divizije Laško je ob tej priložnosti predstavilo javnosti Zbornik pod naslovom »Po Kozjanskem od Sotle do Gračnice 1974 – 2014«, ki ga je izdalo v 1000 izvodih. Vsebino zbornika je predstavila avtorica dipl. novinarka Nika Košak. Sledil je ogled razstave, kot tudi številna osebna srečanja pohodnikov minulih 40 let.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Slovenija