Dobra organiziranost in sodelovanje mladih v Ormožu

Video reportaža iz Ormoža, kjer smo odgovore in mnenja iskali pri sogovornikih, ki so pri svojem delu neposredno povezani z mladimi in se dnevno ukvarjajo z njihovimi potrebami in pobudami

Prlekija-on.net, nedelja, 9. februar 2014 ob 13:401
Kerenčičev trg Ormož

Kerenčičev trg Ormož

Energije prihodnosti je slogan, s katerim promoviramo projekt »Prleška mladina«, simbolizira potencial in zaupanje v mlade, ki v teh zaostrenih družbenih razmerah vse težje prevzemajo vlogo samostojnih, izobraženih in odgovornih posameznikov. Priložnosti za mlade je vse manj. So mar del rešitve ali del problema?

Na spletnem portalu Prlekija-on.net pričenjamo s predvajanjem kratkih video reportaž, katere predstavljajo raznolike aktivnosti mladih v Prlekiji. Do poletja načrtujemo obiskati enajst prleških občin, od Ormoža do Apač, izmeriti utrip dejavnosti mladih ter učinkovitost lokalnih oblasti, te so dolžne zagotoviti ustrezne pogoje za organizirano delovanja mladih.



Uvodna reportaža je nastala v občini Ormož. Odgovore in mnenja smo iskali pri sogovornikih, ki so pri svojem delu neposredno povezani z mladimi, se dnevno ukvarjajo z njihovimi potrebami in pobudami. Tako smo pred našo kamero povabili Marijano Korotaj, vodjo Mladinskega centra Ormož, ravnateljico Gimnazije Ormož Blanko Erhartič, vodjo družbenih dejavnosti na Občini Ormož Mojco Zorčič, predsednico Kluba ormoških študentov Leo Lah, z dejavnostjo kluba Unterhund pa nas je seznanil predsednik Kulturno alternativnega kluba Miha Mehtsun.

Pri pripravi reportaže smo se soočili z nekaterimi pričakovanimi ugotovitvami, kot je predvsem negotova prihodnost mladih, pomanjkanje zaposlitvenih možnosti v domačem okolju, odsotnost želje do političnega udejstvovanja, kanček pesimizma in spogledovanja s tujino. Zaznali pa smo tudi nekaj pozitivnih dejstev, predvsem dobro organiziranost mladih, izrazito naklonjenost občine za urejanje vsebin namenjenih mladim ter zagotavljanje finančnih virov za njihovo organizirano delovanje. Še posebej nas veseli, da so mladi še pripravljeni samoiniciativno izpeljati zahtevnejše delovne akcije, prepričali so nas z izgradnjo ormoškega skate parka.

Ni dvoma, da so mladi danes prikrajšani za nekatere elementarne pogoje, ki so nujni na njihovi poti razvoja, prav zato je njihova pripravljenost za uresničevanje lastnih ciljev v sodelovanju z vrstniki in organizacijami, ki  jih omogoča lokalna skupnost, danes morebiti toliko primernejša.

Želimo vas povabiti k sodelovanju, pokažimo, da mladi niso le nemi spremljevalci aktualnega dogajanja. Sodelujte s svojimi mnenji, komentarji ali z izdelanimi predlogi za izboljšanje pogojev delovanja mladih. Izvajalci projekta »Prleška mladina« pričakujemo vaše odzive in pobude na portalu Prlekija-on.net ali na facebook profilu »Domačija Prlekija«.

Reportažo iz Ormoža si lahko ogledate v spodnjem videu.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje