Nekdanja prostitutka se poroči

Predstava Filumena Marturano v izvedbi SNG Nova Gorica uprizorjena v okviru Žlahtnega abonmaja

Jerneja Domajnko, nedelja, 9. februar 2014 ob 15:01
Filumena Marturano v Ljutomeru

Filumena Marturano v Ljutomeru

"Motiva razmerja med (nekdanjo) kurtizano in družbeno situiranim moškim ter problematika nezakonskih otrok sta bila sredi 19. stoletja priljubljena v melodramatični literaturi, v kateri se je odražala nova meščanska ideologija, temelječa na kapitalu," je zapisano v gledališkem listu za predstavo Filumena Marturano Eduarda de Filippeja.

To predstavo je v sredo, 5. februarja, v okviru Žlahtnega abonmaja 2013/2014 v ljutomerskem kulturnem domu uprizorilo Slovensko narodno gledališče Nova Gorica.

Naslovni lik ene najbolj priljubljenih italijanskih melodram je prostitutka, ki jo je iz bordela rešil premožni Domenico Soriano. Dolga leta že živita skupaj, a se z njo nikakor noče poročiti. Filumena tako poroko (in še vrsto drugih, za Domenica celo bolj osupljivih, želja) izsili z zvijačami. De Filippova komična melodrama se tako ponaša s prijetno patino, v kateri zanimivo odseva tudi sodobnost, predvsem pa v najnovejši slovenski izvedbi očara z nizom izvrstnih vlog.

Za tekoči del Žlahtnega abonmaja je tokrat poskrbelo Vinogradništvo Kovačič.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje