Na Cvenu so v krušni peči pekli svinjsko meso

Člani Turističnega društva Cven so popekali na Grüntu

Jože Žerdin, ponedeljek, 10. februar 2014 ob 23:301
Popekanje na Cvenu

Popekanje na Cvenu

Zima še vedno trka na vrata in na kmetih ter v raznih društvih pripravljajo koline, ko zakoljejo prašiča domače reje. Člani Turističnega društva Cven so pred časom na Grüntu na Cvenu prikazali pravi kmečki praznik prleške koline, na kmetih.

Prleške koline na Cvenu
Prleške koline na Cvenu

Ko so prašiča razkosali na manjše dele so tudi nekaj svinskega mesa dali v »pac«. »Pac« pripravijo tako, da v vodo dajo sol in natrgani česen in vanj položijo meso. Meso morajo večkrat v tem »pacu«, vsak dan obračati in to delo ponavljajo do 14 dni, ko je meso »pacano«, ali soljeno. Tako so tudi v Turističnem društvo Cven v soboto, 8. februarja, na Grüntu v krušni peči zakurili ogenj, in ko se je peč je ogrela do 220 stopinj Celzija, to je bil pravi čas, da to »pacano« meso dajo v različne posode - posode iz gline ali pločevine in ga dali v peč popekat.

Meso mora biti skoraj do 2 uri v peči, da se meso speče in dobi lepo zlato rumeno barvo. Nato so meso vzeli iz peči in ga dali, da se ohladi. Ko so meso vzeli iz peči so ga potem zložili v leseni čeber, kjer je že bila pripravljena zaseka in so čeber zaprli. Temu v Prlekiji pravijo prleška tünka. To tünko bodo odprli spomladi, ko bodo na Cvenu ročno sejali koruzo kot nekoč, to meso pa bodo potem ponujali obiskovalcem.

Zoran Kosi torek, 11. februar 2014 ob 21:56

Boga svija.. prvo so jo zaklali, zaj pa še popekli...

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno