Ljutomerska gimnazija peta na seznamu najuspešnejših slovenskih srednjih šol

Alma Mater Europaea je objavila seznama najuspešnejših slovenskih osnovnih in srednjih šol

Prlekija-on.net, torek, 11. februar 2014 ob 22:345
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Fakulteta Alma Mater Europaea - Evropski center Maribor je objavila seznama najuspešnejših slovenskih osnovnih in srednjih šol na podlagi nacionalnega preverjanja znanja in mature.

Objavljena je lestvica najuspešnejših sto osnovnih šol na podlagi nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), ki se izvaja v Sloveniji ob koncu šestega in devetega razreda osnovne šole, ter lestvica najuspešnejših slovenskih gimnazij in drugih srednjih šol na podlagi rezultatov mature.

Srednjih šol je v Sloveniji 178, a le na 81 dijaki opravljajo splošno maturo. Med temi srednjimi šolami najdemo Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer na 5. mestu, Gimnazijo Ormož pa na 29. Iz naše okolice najdemo recimo še Dvojezično srednjo šolo Lendava na 13. mestu, Gimnazijo Murska Sobota na 46., Gimnazijo Ptuj na 48., Ekonomsko šolo Murska Sobota na 66. in Šolski center Ptuj, Ekonomsko šolo na 76. mestu. Celoten seznam srednjih šol lahko vidite tukaj. Lestvica bo med drugim lahko v dodatno pomoč predvsem bodočim srednješolcem pri izbiri srednje šole.

Lestvico osnovnih šol pa so sestavili glede na uspešnost pri nacionalnem preverjanju znanja iz leta 2011. Objavili so sto najuspešnejših šol, vseh pa je 450. Na tem seznamu najdemo na 40. mestu Osnovno šolo Križevci pri Ljutomeru. Celoten seznam osnovnih šol najdete tukaj. Lestvica je začasna zaradi pomanjkljivih podatkov o uspehu šol. Čeprav so podatki javni, Državni izpitni center dostop do teh podatkov vztrajno onemogoča in so jih zainteresirani starši lahko dobili šele po sodbi sodišča, doslej pa so prejeli le delne podatke, so ob tem zapisali na strani Alma Mater.

Najuspešnejša med osnovnimi šolami je sicer šola Majde Vrhovnik iz Ljubljane, med srednjimi pa Gimnazija Bežigrad.

Kot še navajajo na spletni strani Alma Mater sole.almamater.si, sta seznama šol odraz uspešnosti šol na NPZ in maturi, kar pa ni nujno tudi odraz kvalitete šol.


rafa sreda, 12. februar 2014 ob 06:26

Čestitke za gimnazijo, visoko na lestvici pa je tudi OŠ Križevci, bravo Križevčani.

jozejuz sreda, 12. februar 2014 ob 13:29

Ljutomerska OŠ je pa... kje? Niti med 100 nas očitno ni.

Tihomir sreda, 12. februar 2014 ob 15:16

Iskrene čestitke celotni Gimnaziji. Učitelji, vodstvo in dijaki so spet dokazali, da imamo Prleki kaj pokazati in da sodimo v sam vrh z našo gimnazijo. Ponosni smo na vas vse.

stanč sreda, 12. februar 2014 ob 16:30

Rak rana celotnega javnega sektorja, je PRODUKTIVNOST oz. bolj primeren izraz bi bil MERJENJE USPEŠNOSTI. Če so glede tega v gospodarski sferi stvari dokaj jasne (manj produktivni so pač deležni manjšega zaslužka, manj uspešne vodje se zamenja, itd...) je to v JS (javnem sektorju) drugače. In vse to se odraža tudi na tem seznamu uspešnosti šol.
Na tem portalu obstaja članek iz meseca novembra 2013; o proslavi ob 120 letnici zgradbe OŠ Ivan Cankar, kjer je bilo s strani ustanovitelja OŠ (občine), vodstvu šole (beri ravnateljici) podeljeno posebno priznanje. Samo po sebi se ponujata tako vprašanje in odgovor !
Je pa res, da ne smemo vseh javnih delavcev, v tem primeru učiteljev metati v isti koš. So samo DOBRI in (ali) SLABI ! Potrebno je samo uveljaviti sistem, ki bo DOBRE nagradil, SLABE pa izločil. To JS še čaka. Upam, da to pride kmalu, za dobro vseh nas !

Tinek sobota, 15. februar 2014 ob 09:07

Lotmerška gimnazija ima res zelo Ok tradicijo. Super je, da jim je skozi leta uspelo oblikovati ustvarjalno, tekmovalalno in v uspehe naravnano notranjo urganizacijsko kulturo. Bravo, le tako naprej! Ploskač

Zanimiva pa bi bila analiza dejanske uspešnosti njenih in drugih dijakov skozi življenje. Morda bo tudi to kdaj! Mislec

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Kultura in izobraževanje