Ljutomerska gimnazija peta na seznamu najuspešnejših slovenskih srednjih šol

Alma Mater Europaea je objavila seznama najuspešnejših slovenskih osnovnih in srednjih šol

Prlekija-on.net, torek, 11. februar 2014 ob 22:345
Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Fakulteta Alma Mater Europaea - Evropski center Maribor je objavila seznama najuspešnejših slovenskih osnovnih in srednjih šol na podlagi nacionalnega preverjanja znanja in mature.

Objavljena je lestvica najuspešnejših sto osnovnih šol na podlagi nacionalnega preverjanja znanja (NPZ), ki se izvaja v Sloveniji ob koncu šestega in devetega razreda osnovne šole, ter lestvica najuspešnejših slovenskih gimnazij in drugih srednjih šol na podlagi rezultatov mature.

Srednjih šol je v Sloveniji 178, a le na 81 dijaki opravljajo splošno maturo. Med temi srednjimi šolami najdemo Gimnazijo Franca Miklošiča Ljutomer na 5. mestu, Gimnazijo Ormož pa na 29. Iz naše okolice najdemo recimo še Dvojezično srednjo šolo Lendava na 13. mestu, Gimnazijo Murska Sobota na 46., Gimnazijo Ptuj na 48., Ekonomsko šolo Murska Sobota na 66. in Šolski center Ptuj, Ekonomsko šolo na 76. mestu. Celoten seznam srednjih šol lahko vidite tukaj. Lestvica bo med drugim lahko v dodatno pomoč predvsem bodočim srednješolcem pri izbiri srednje šole.

Lestvico osnovnih šol pa so sestavili glede na uspešnost pri nacionalnem preverjanju znanja iz leta 2011. Objavili so sto najuspešnejših šol, vseh pa je 450. Na tem seznamu najdemo na 40. mestu Osnovno šolo Križevci pri Ljutomeru. Celoten seznam osnovnih šol najdete tukaj. Lestvica je začasna zaradi pomanjkljivih podatkov o uspehu šol. Čeprav so podatki javni, Državni izpitni center dostop do teh podatkov vztrajno onemogoča in so jih zainteresirani starši lahko dobili šele po sodbi sodišča, doslej pa so prejeli le delne podatke, so ob tem zapisali na strani Alma Mater.

Najuspešnejša med osnovnimi šolami je sicer šola Majde Vrhovnik iz Ljubljane, med srednjimi pa Gimnazija Bežigrad.

Kot še navajajo na spletni strani Alma Mater sole.almamater.si, sta seznama šol odraz uspešnosti šol na NPZ in maturi, kar pa ni nujno tudi odraz kvalitete šol.


Več v Kultura in izobraževanje