Lovska družina Križevci aktivna že dolgih 116 let

Ustanovni član LD Križevci je bil Franček Ostrc iz Iljaševcev

Jože Žerdin, sreda, 12. februar 2014 ob 12:51
Prvi zapisi Lovske družine Križevci pri Ljutomeru segajo v leto 1889, ko je družina začela s svojim humanim poslanstvom in delom v takratnem ljutomersko-križevskem okraju. Po zapisih je moč izbrati, da so lovci že takrat imeli določena lovska pravila glede polnjenja puške, lova, nastojišča itd. Sicer pa je bilo večino Lovskih družin v tem delu Prlekije ustanovljenih v letih 1947- 1948.

Delovanje Lovske družine Križevci pri Ljutomeru se je z leti širilo in razvijalo, predvsem z namenom pomagati divjim živalim, pa tudi ohraniti naravo in ravnovesje v naravnem okolju v tem delu Prlekije. Ustanovni član lovske družine Križevci pri Ljutomeru je bil Franček Ostrc iz Iljaševcev.

Ob začetku delovanja družine so se člani zelene bratovščine ubadali s številnimi problemi. Ob začetku obstoja in delovanja Lovske družine je bil lovcem kot priročni lovski dom, ki jim je služil kot manjši objekt. V letu 1986 pa so kupili zemljišče v Remizi, kjer je že pred leti stala manjša lovska utica in začela se je izgradnja lovskega doma. Lovci so na svoj lovski dom in ostale objekte danes ponosni, kajti s trdnim delom so uspeli. Njihov lovski prostor danes obsega 4 ha ograjenega prostora, v katerem so vodne površine za živali, prostor za vzrejo fazanov, gospodarska površina in seveda lovski dom, kjer je veliko prostora za različne lovske prireditve itd. Tako se lovci Lovske družine Križevci pri Ljutomeru danes ukvarjajo z vzrejo fazanov. Prav gotovo je v lovski Remizi živalsko življenje raznoliko in dokaj pestro, ne glede na vse letne čase. V njihovi vodni površini pa živijo babuške in krapi, kajti enkrat letno se organizira ribolov in ulovljene ribe se poleg lovske divjačine priležejo k lovskemu pikniku.

Število lovcev se je v Lovski družini Križevci pri Ljutomeru sicer z leti razlikovalo, enkrat jih je bilo več, spet drugič manj. A kdo se odloči, da bo postal lovec, ga čaka nemalo nalog in dela, zato mora imeti lovec spoštljiv odnos do narave, skrb za divjad in njihovo preživetje, kar je še posebno pomembno v zimskem času, ko morajo lovci divjim živalim prinašati hrano itd. Lovci skozi celo leto skrbijo po svojih močeh in zmožnostih, opravljajo različna dela, kot je dežurna služba, izdelovanje prež in krmišč, zimsko krmljenje živali, obdelava polj ter sodelovanja pri različnih skupnih delovnih akcijah, ki jih pripravi gospodar, kot so denimo vzdrževalna dela lovskega zemljišča.

Lovska družina ima v Remizi nekaj lovskih prež, ki so namenjene za preizkus streljanja z risalnico na tarčo srnjaka, v oddaljenosti 100 metrov zračnega prostora. Družina izvaja tudi skupinske love, pri čemer se lovci predvsem velikokrat zaradi varnosti in drugih okoliščin, razdelijo na lovske skupine Lukavci, Križevci, Vučja vas in Veržej. V jesenskem lovu, lovci lovijo, oziroma streljajo fazane in zajce, ti lovi se največkrat zgodijo v mesecu oktobru. Izvajajo tudi love na srnjake. V zadnjem času se zgodi veliko prometnih nesreč, kjer je udeležena divjad, tudi na območju Lovske družine Križevci se čez leto zgodi veliko tovrstnih nesreč.

V zadnjem obdobju delovanja Lovske družine je družina izvedla kar nekaj naložbenih investicij na področju nakupa opreme, opravili pa so tudi druga manjša dela v Remizi in v lovskem domu.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje