Projekcija filmov med Muro in Dravo v Beltincih

Künštni Prleki so se s filmi o Prlekiji prvič predstavili v Prekmurju

Jože Žerdin, sobota, 15. februar 2014 ob 19:252
Künštni Prleki v Beltincih

Künštni Prleki v Beltincih

Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki, ki med drugim ohranja in neguje kulturno dediščino Prlekije, ljudskega izročila in pristnega prleškega narečja na območju Prlekije, je posnelo serijo filmov z naslovom Prleki med Muro in Dravo.

Tako se je društvo prijavilo na razpis LAS Prlekija, kjer jim je poleg evropskih sredstev še na pomoč pri snemanju priskočilo 11 občin med Dravo in Muro od Apač do Središča ob Dravi. Filmi namreč prikazujejo posebnosti Prlekije, njene narave, kulturne in druge zanimivosti. Ves čas snemanja so se Künštni Prleki po Prlekiji vozili s kolesi.

Tako se je Etnološko kulturno društvo Künštni Prleki, ob sodelovanju Zavoda za kulturo in turizem Beltinci v petek, 14. februarja zvečer na Valentinovo, predstavilo s serijo posnetih filmov o Prlekiji v Kulturnem domu v Beltincih. Filmi prikazujejo posebnosti, ki zaznamujejo pokrajino med Muro in Dravo, njene naravne in druge lepote, odprtost ljudi, bogato prleško govorico… Valentinov večer je bil dokaj dobro obiskan, pri čemer so občani občine Beltinci spoznali člane društva in ob gledanju filmov spoznali kaj vse ponuja Prlekija.

Pred začetkom ogleda filmov med Muro in Dravo ob Prlekiji je zbrane obiskovalce nagovoril predsednik društva Milan Belec. Poseben gost večera je bil član društva Nandek. Ob tej priložnosti so Künštni Prleki na beltinskem odru zaigrali svojo pesem - himno. Po nekaj urnem ogledu filmov se je ustvarjalcem filmov zahvalila direktorica Zavoda za kulturo in turizem Beltinci Elica Horvat. V avli kulturnega doma je sledil prleško – prekmurski večer z ustvarjalci filmov. Predvsem ženske iz društva Künštni Prleki pa so za ta Valentinov večer spekle prleške kulinarične jedi, ponujali pa so tudi odlična in vrhunska prleška vina.

Obiskovalci pa so lahko za spomin na prleško-prekmurski večer kupili žgoščenke filmov, majce z njihovim napisom, razne lončke in druge spominčke Künštnih Prlekov.


Več v Glasba in film