V DOSOR-ju veselo na Valentinovo

Voditeljice prijateljskih skupin so se odločile organizirati Valentinov ples

Filip Matko, nedelja, 16. februar 2014 ob 23:35
Veselo na plesišču

Veselo na plesišču

Na Valentinovo, 14. februarja, je že ves dopoldan prijetno dišalo po vsem DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci. Po etažnih kuhinjah so namreč pekli pecivo, skoraj povsod v obliki srčkov, za sladkanje še isti popoldan. Kajti voditeljice prijateljskih skupin so se odločile organizirati Valentinov ples.

Ta se je pričel ob 14. uri, ko je vse zbrane v lepo aranžirani domski jedilnici pozdravila gospodinja Karmen Farkaš. Med ostalim je vsem prebrala: »…God svetega Valentina se pri nas že dolgo praznuje, vendar je imel drugačen pomen. Poznan je pregovor, da Valentin – prvi pomladni svetnik – prinese ključ od korenin. Zato se po starem kmečkem koledarju na ta dan začne prvo delo v vinogradih in na vrtovih. Poleg tega naj bi se takrat snubili ali ženili tudi ptički. V Beli Krajini pravijo, da se z Valentinovim začne prvi spomladanski dan. V severovzhodni Sloveniji gospodinje na Valentinovo po drevju in grmih nastavijo otrokom Valentinove potičke. Med Slovenci naj bi bilo Valentinovo najbolj priljubljeno na Primorskem. Na ta dan praznujejo tudi praznik štrukljev. Kot Dan zaljubljencev se Valentinovo praznuje šele v sodobnem času. Tako pojmovanje praznika je prišlo k nam z Nizozemskega. V DOSOR-ju smo ga danes dopoldne že obeležili s peko medenih srčkov z vašo pomočjo. Z Valentinovim plesom pa želimo ta dan nadaljevati, zato vas vabimo, da skupaj zaplešemo in se poveselimo ob prijetnih melodijah našega muzikanta Stanka Ilješa.«

Vemo, da je v DOSOR-ju, Domu starejših občanov Radenci, do letošnjega leta delovalo že pet skupin za samopomoč, ki so se organizacijsko povezovale v Društvo za samopomoč Jutro v Gornji Radgoni. Z letošnjim letom so se odločili, da se te skupine preimenujejo v prijateljske skupine ter se osamosvojijo. Od decembra 2008 deluje skupina Večerna zarja, ki jo usmerjata Suzana Divjak in Mojca Kumlanc; marca 2009 je pričela z delom skupina Zarja, ki jo vodita Andreja Klemenčič in Klaudija Zemljič; junija istega leta je pričela z delovanjem skupina Izvir, ki sta jo vodili Andreja Čuk in Anka Mauko, a je po letu 2013 Anko Mauko zamenjala Irena Jančar; februarja 2011 se je ustanovila skupina Pomlad z voditeljicama Stanko Fras in  Suzano Divjak. V vse te skupine se vključujejo kot članice in člani stanovalke in stanovalci DOSOR-ja. A lani junija se je »formirala« kombinirana skupina iz stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja ter članov in članic izmed občanov Radenec, ki jo vodita Helena Maguša Stanek iz DOSOR-ja ter Marija Erveš iz Društva upokojencev Radenci.

Vse imenovane skupine so se torej na Valentinov popoldan zbrale v domski jedilnici DOSOR-ja ter se pozabavale. Za ples je poskrbel harmonikar Stanko Ilješ iz Društva upokojencev Radenci, ki pa je z glasbo spremljal tudi petje ljudskih ter narodno zabavnih pesmi, ki jih stanovalke in stanovalci DOSOR-ja dobro poznajo. Peli in plesali ter se sladkali z lastnim pecivom vse do večera, do večerje ob 18.uri.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno