ABC for well being na Norveškem

Učiteljice OŠ Radenci na ogledu šole in pouka v Stavangerju

Filip Matko, četrtek, 20. februar 2014 ob 08:51
Osnovna šola Radenci je že drugo leto uspešno vključena v projekt šolska partnerstva pod naslovom ABC for well being. V začetku februarja so se mobilnosti na Norveškem v mestu Stavanger udeležile: koordinatorica tega projekta na OŠ Radenci Mina Mazouzi ter njene sodelavke Nataša Zmazek, Vera Stajnko in Marija Mauko.

»Na ogled šole in norveškega sistema so prišli še drugi partnerji tega projekta in sicer z Islandije, Nemčije, Grčije in Finske. Kot zatrjuje Nataša Zmazek so bili prijazno sprejeti. Ravnateljica Gro in učitelji so se skrbno pripravili na ta obisk. Šola je lepa, svetla, zelo dobro organizirana, podkrepljena z IKT opremo, po drugi strani pa je bilo mogoče videti po učilnicah tudi zelene table. Potrdilo se je, da je znanje tisto, ki nam utira pot v življenje. In medsebojni odnosi so tisti, ki nam utirajo pot do sočloveka in zadovoljnega  sobivanja...  Temu sledijo.
Imajo svojo himno šole in pesem, ki opozarja pred nezaželenim nasiljem. Oboje pojejo vsak petek zjutraj, ko si pripravijo majhno proslavo na katero pridejo vsi, ki imajo čas. Šola je odprta in najbolj so veseli staršev, da zaploskajo svojim otrokom.
Spletna stran šole je nekaj, kar učenci in učitelji uporabljajo vsak dan, praktično vsako uro. Na njej najdejo vse, kar je potrebno za načrtovanje in izvajanje učno vzgojnega procesa.
Prehrana ni organizirana tako, kot jo poznamo po slovenskih osnovnih šolah. Vsak dan jim sicer postrežejo s sadjem, mleko pa je po naročilu staršev (to koristijo predvsem manjši učenci). Malico si prinašajo tako učenci, kot učitelji, s seboj v šolo.
Šolo Taino še to leto obiskujejo učenci od prvega do desetega razreda, a se bodo morali jeseni posloviti. Šolo bodo razdelili na osnovno in nižjo srednjo šolo, kar drugače pomeni, da šole združujejo po horizontali. Razlog je v kakovosti poučevanja, saj vodstvo izobraževalnega sistema v stavangerski občini smatra, da je potrebno dvigovati kvaliteto (tam kjer je več otrok, je več učiteljev, ki morajo med seboj primerjati delo in rezultate). Pomagajo si med seboj. Ni rivalstva, temveč vsi stremijo k razvoju znanja, dobrega počutja in osebnosti.
Samoevalvacija šol je v celotni občini Stavanger enotna, pripravljena na »zavodu za izobraževanje« in rezultati le-te (dobro počutje, kvaliteta poučevanja, rezultati dela, itd.) so javno objavljeni na vsaki spletni strani šole in »zavoda«. Tako lahko eksterni evalvatorji realno pogledajo stanje na šolah in jih med seboj primerjajo. Tudi nacionalni preizkusi znanja so zelo pomemben kazalnik kvalitete (izvajajo jih v 5., 8. in 9 razredu iz matematike, bralnega razumevanja in angleščine).
Norveška se zaveda vrednosti človeškega vira. Sprejmejo vsakega, ne glede na raso in versko pripadnost, ne glede na to od kod prihaja. Tudi med učiteljskimi vrstami najdemo učitelje iz drugih držav, ki so se preselili v Stavanger. Učitelje država spoštuje in jih varuje. Tudi ravnatelje. Verjamejo, da vsak dela najbolje, kar zmore in v dobrobit otroka ter šole, kateri pripada. Toplino, ki jo je moč zaznati pri otrocih in učiteljih, vedoželjnosti, ki jo nosijo v sebi, je bilo težko spregledati,« je prepričana Nataša Zmazek.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje