Skupni urbani in krajinski prostorski razvoj obrežij reke Mure v Gornji Radgoni in Bad Radkersburgu

Župan Občine Bad Radkersburg Josef Sommer in župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš sta predstavila mednarodni projekt SKUPAJ

Prlekija-on.net, četrtek, 20. februar 2014 ob 09:29
Gornja Radgona

Gornja Radgona

V sredo, 19. februarja, je v prostorih knjižnice v Gornji Radgoni potekala tiskovna konferenca, kjer sta župan Občine Bad Radkersburg Josef Sommer in župan Občine Gornja Radgona Anton Kampuš predstavila mednarodni projekt SKUPAJ.

Vodilni partner pri projektu je Občina Gornja Radgona, projektna partnerja pa sta Občina Bad Radkersburg in PORA, Razvjna agencija Gornja Radgona. Celotna vrednost projekta po vseh partnerjih znaša 2.061.700,00 evrov z DDV, kjer na slovenski strani Evropski sklad za regionalni razvoj prispeva 85 %, Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo 10 % in Občina Gornja Radgona in PORA, razvojna agencija Gornja Radgona vsaka po 5 % sredstev, na avstrijski strani pa Evropski sklad za regionalni razvoj 85 %, Urad štajerske deželne vlade, oddelek 16 10 % ter Občina Bad Radkersburg 5 % sredstev. Trajanje projekta je 54 mesecev, s pričetkom v mesecu juliju 2010 in zaključkom 31.12.2014.

PROJEKT SKUPAJ JE SESTAVLJEN IZ TREH VSEBINSKIH SKLOPOV:
  1. Upravljanje projekta ter informiranje in obveščanje javnosti
    • Upravljanje projekta
    • Informiranje in obveščanje javnosti
  2. Izvedbeni projekti
    • Območje pred policijsko postajo Bad Radkersburg
    • Območje pred uradom Bad Radkersburg
    • Mestni park Bad Radkersburg
    • Območje vhoda v mesto Gornja Radgona
  3. Idejne zasnove
    • Idejna zasnova za ureditev promenade ob Muri Gornja Radgona
    • Idejna zasnova za ureditev nabrežja Mure v Bad Radkersburgu
    • Idejna zasnova za razširitev reke Mure v Gornji Radgoni
Do sedaj izvedene aktivnosti vodilnega partnerja Občine Gornja Radgona
V okviru upravljanja projekta vse aktivnosti za slovensko stran vodi projektni partner PORA Gornja Radgona, ki skrbi za pravočasno oddajo zahtevkov za izplačilo sredstev in poročil o napredovanju projekta ter hkrati usklajuje vse aktivnosti med projektnimi partnerji. Do sedaj so bili potrjeni vsi oddani zahtevki, na podlagi katerih je vodilni partner uspešno črpal vsa evropska sredstva.

V okviru projekta sta bili izdelani idejni zasnovi za ureditev promenade ob Muri v Gornji Radgoni in razširitev struge reke Mure v Gornji Radgoni, ki ju je izdelalo podjetje Bauchplan iz Dunaja, ki je prav tako izdelalo idejni projekt za območje vhoda v mesto Gornja Radgona. Končna predstavitev obeh idejnih zasnov je potekala v mesecu oktobru 2012, njuna vsebina pa se nanaša na možnosti uporabe prostih površin promenade ob Muri v Gornji Radgoni (prostori za zadrževanje, poti za rekreacijo, šport in sprehode) ter razširitev rečne struge Mure ob vznožju grajskega hriba z integracijo v obstoječo mestno strukturo. Predlagane so bile možne lokacije novega mostu med Gornjo Radgono in Bad Radkersburgom.

Končni cilj vodilnega partnerja Občine Gornja Radgona predstavlja ureditev vhoda v staro mestno jedro. Za izpolnitev tega cilja je bil potreben prenos zemljišč bivšega mejnega prehoda v last Občine Gornja Radgona, kar se je zaradi dolgih postopkov rešilo šele v drugi polovici leta 2013. Na podlagi urejenega lastništva je bilo pridobljeno gradbeno dovoljenje kot pogoj za pričetek načrtovanih aktivnosti. V mesecu januarju 2014 je bil po končanem postopku javnega naročila izbran izvajalec gradbenih del.

V nadaljevanju projekta bo vodilni partner Občina Gornja Radgona izvedel gradbena dela na območju vhoda v mesto Gornja Radgona na skupni površini 6.500 m2. Z deli se bo pričelo takoj po podpisu pogodbe z izvajalcem gradbenih del oziroma takoj, ko bo to dopuščala sama narava reke Mure.

Do sedaj izvedene aktivnosti projektnega partnerja Občine Bad Radkersburg
Območje pred policijsko postajo Bad Radkersburg Glavni cilj je bil preurediti območje pred nekdanjo policijsko postajo v urbani, odprti in prometa prost vhod v mesto. Nova zasaditev dreves omogoča zadrževanje v polsenci nabrežja Mure, vizualne kontakte z reko Muro, s Spodnjim in Zgornjim Grisom in z grajskim hribom na slovenski strani. Nova ureditev območja pred policijsko postajo je, skupaj z mostom in načrtovanimi ukrepi pred uradom, še en kamenček v mozaiku kulise starega mestnega jedra Bad Radkersburga.

Nova ureditev območja pred nekdanjo policijsko postajo predstavlja nadaljevanje povezovanja mestnega jedra Bad Radkersburga s sosednjo občino Gornja Radgona in reko Muro. Nova ureditev na območju mestne občine Bad Radkersburg je prinesla naslednje bistvene izboljšave v javnem prostoru:
  • občini Bad Radkersburg in Gornja Radgona sta medsebojno povezani z odprtim javnim prostorom, v katerem se gibljejo kolesarji in pešci, brez da bi morali uporabljati cesto,
  • kolesarska pot ob Muri je zaradi novega, nižjega stopnišča z integrirano kolesarsko klančino na območju pred nekdanjo policijsko postajo bolje povezana z nadaljevanjem kolesarske poti ob reki navzdol, po obrežnem nasipu,
  • sestop do Mure in prostori za zadrževanje ob reki prvič, v samem mestnem jedru, ponujajo neposredni dostop do reke. Sedaj se lahko obiskovalci zadržujejo tudi v neposredni bližini vode.
Številke in dejstva
2008: vseevropski oblikovalski natečaj
1. mesto "urbanistika" bauchplan ).( landschaftsarchitektur und -urbanismus
2009 do 2011: obdobje načrtovanja in razpisa
od januarja 2012 do avgusta 2012: gradbena izvedba nove ureditve območja pred nekdanjo policijsko postajo
Obseg površin: 1.500 m²
Višina investicije: ca. 550.000 €

Mestni park Bad Radkersburg – V znamenju čarodejnega oreha
V luči tematskega vodila „V znamenju čarodejnega oreha“ je bil mestni park Bad Radkersburg, ki povezuje terme, mestno jedro in Muro, preurejen v zdraviliški park. Čeprav je bil park v zgodovinskem pogledu vedno bolj krajinsko naravnan, pa je v teku časa izgubil svojo prvotno strukturo, ki jo je zaznamovalo lahkotno menjavanje travnatih površin in senčnega grmičevja.

V znamenju čarodejnega oreha? – Hamamelis, ali po domače nepozebnik, je vodilna rastlina vegetacijskih pasov, ki predstavljajo neke vrste ločne linije v mestnem parku.

Čarodejni oreh je dokaj neobičajni grm z edinstvenim časom cvetenja. Rumeni, oranžni in rdeči cvetovi so nameščeni tesno ob vejah. Ob blagem vremenu se cvetovi pojavijo že decembra, a najkasneje januarja, ko druge rastline še spijo zimsko spanje, nepozebnik zagotovo cveti.

Nova ureditev se je izvajala postopoma, v korakih oz. gradbenih fazah. Prva faza je bila zaključena junija 2012. Druga faza pa je sledila ukrepu za povišanje rečnega nasipa v okviru posegov za izboljšanje protipoplavne varnosti mesta Bad Radkersburg. Najpomembnejši ukrepi ureditve so naslednji:

Vegetacija
a) drevesni fond: skrbno redčenje, s ciljem poudariti jase in senčne otoke v parku,
b) nove zasaditve in ukrepi za nego obstoječega drevesnega fonda,
c) ureditev novih rastlinskih pasov grmovja in trajnic, ki dodatno strukturirajo podobo parka;

Gradbeni objekti
a) odstranitev starih sprehajalnih poti, ki več ne ustrezajo trenutnim zahtevam, oz. ki so bile deloma poškodovane v neurju leta 2009,
b) ureditev novih sprehajalnih poti z neutrjeno površino,
c) ureditev prostorov za zadrževanje z razširitvijo sprehajalnih poti na določenih mestih,
d) povečanje kakovosti zadrževanja v parku z jasno ločitvijo sprehajalnih poti (gibalne osi) in prostorov za zadrževanje z ustrezno opremo,
e) ureditev nove povezave med promenado ob Muri in jezom, ob upoštevanju predpisov za zagotavljanje protipoplavne varnosti.

Številke in dejstva
2008: vseevropski oblikovalski natečaj
1. mesto "oblikovanje odprtih površin" – Monsberger Gartenarchitektur)
2009 do 2010: obdobje načrtovanja in razpisa
2011: kontrola dreves (v skladu z ÖNORM L 1122) za skupaj 225 dreves. Stara drevesa ostanejo v veliki meri ohranjena. Drevesa, ki predstavljajo potencialno nevarnost za obiskovalce, so bila podrta in zasajena nadomestna drevesa.
od aprila 2012 do junija 2012: gradbena izvedba nove ureditve mestnega parka Bad Radkersburg
Obseg površin: 3.600 m²
Višina investicije: ca. 250.000 €

Do zaključka projekta konec leta 2014 bosta izvedena še oba delna projekta: ureditev nekdanjega območja pred uradom in ureditev območja vhoda v mesto Gornja Radgona. Prav tako bodo dokončane idejne zasnove za ureditev nabrežja Mure in za razširitev rečne struge Mure.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo