Srečanje s Ferdinandom Šefom - »Nandekom« iz Gresovščaka

Nandek je vedno poln nasvetov, optimizma, kajti na življenje gleda s svojega zornega kota

Prlekija-on.net, četrtek, 20. februar 2014 ob 15:412
Nandek

Nandek

V Gresovščaku pri Ljutomeru je doma preprosti prleški človek Ferdinand Šef - »Nandek«. Nandek, kot ga kličejo v Prlekiji je vedno poln nasvetov, optimizma, kajti na življenje gleda s svojega zornega kota. Kot humorista ga nedvomno poznajo po domala celotnem Pomurju. Bil je med ustanovitelji Etnološkega društva Künštni Prleki, ki ima sedež v Železnih Dverih. Nandek pa je tudi »minister« v Vladi republike Prlekije, kjer ima svojo vlogo na različnih nastopih, shodih, ... Igra v Etnološki skupini Künštni Prleki, sicer na »šefa«, rad pa tudi pove, oziroma prebere kakšne pesmi pesnika Marka Kočarja, pa tudi svoje večkrat »streli iz topa«, da je potem smeh in  veselje.

Nandek je že vrsto let upokojenec, kajti prej je 35 let delal v bivšem vinogradniško - kmetijskem podjetju. Je preprost in skromen prleški človek, pri čemer, kot pravi je zadovoljen s svojim majhnim prihodkom, kar mu sicer zadošča za preživetje. Nandeka je namreč veselo poslušati, kajti ves čas govori v prleškem narečju. Pravi, da ima veliko prijateljev »pejdašov«, ki jih sreča na prireditvah, v mestu Ljutomer ali v trgovini. Na humoristični način tudi velikokrat nastopa pri prikazu in blagoslovitvi krsta mošta.

Njegove zgodbe, pesmi, ki jih prebira so pravi zven, ko s svojim glasom pove v pravi prleščini. Pove, da najraje govori v prleškem jeziku, katerega se je naučil od svojih staršev in njegove besede najbolj dajo ton in težo prireditvi, kje se on pojavi. Nerad, kot pravi svoje prleške besede prevaja, kajti potem izgubijo ves smisel in pomen, kaj želi povedati. Najraje govori o življenjskih zgodbah, ki jih je doživel v svoji družini, pa ljubezni.

Njegov življenjski moto je »dokler živiš življenje, si le-tega privošči«. Njegov prepoznavni znak so kapa, očala in brki, spremljevalec pa je moped, ki je edino njegovo življenjsko prevozno sredstvo, s katerim gre po opravkih in nakupih v mestu Ljutomer ali kam drugam. Nandek je rad urejen, pa čeprav je še vedno kljub letom vedno samski, nikoli se ni poročil, čeprav je imel ženitvenih ponudb kar nekaj, je ostal sam. Tudi danes kot pravi se ne boji »žensk«, rad se z njimi pošali ali spregovori kakšno besedo, a pravi vse do »mere«.

Nandek je odkrit človek, ne zameri, če mu kdo pove, kakšno nevljudno besedo, vse namreč velikokrat vzame kot šalo. Njegov moto za prihodnje je, da bi še naprej bil z življenjem srečen, da bi imel okrog sebe veliko »pejdošov«. Velika želja mu je tudi, da bi kaj zaigral s kakšnimi gledališčniki, kajti kot pravi, se je še kot otrok rad preizkusil v gledališču, tudi takrat, pred mnogimi leti, ko so se kot kratkohlačniki igrali v gozdu v Gresovščaku. Ponosen pa je tudi na zadnji projekt, ki so ga naredili Künštni Prleki, ko so posneli nekaj filmov o Prlekiji od Mure do Drave, kjer Nandek tudi nastopa, kot igralec.

Nandek se večkrat pojavi na televiziji, pred leti so ga predstavili tudi v oddaji na TV Slovenija. Ta prispevek si lahko ogledate spodaj.


Več v Zanimivosti