Lažna prijava prometne nesreče

V Ormožu je neznanec prijavil, da je prišlo do prometne nesreče pri trgovini Tuš

Prlekija-on.net, petek, 21. februar 2014 ob 08:24
Tokrat je šlo za lažno prijavo

Tokrat je šlo za lažno prijavo

V petek, 21. februarja, okoli šeste ure zjutraj, je neznana oseba na RECO sporočila, da je prišlo do prometne nesreče pri trgovini Tuš v Ormožu. Gasilci PGD Ormož so skupaj z reševalci ter policisti izvozili na kraj, pregledali okolico, kjer so nato ugotovili, da je prišlo do lažne prijave.

Pri PGD Ormož so zadevo na družbenem omrežju komentirali: "nimamo besed in res žalostno, da se tudi to pri nas dogaja..." Zadevo trenutno preiskuje Policijska postaja Ormož.

Že v začetku tega tedna, si je podobno drzno šalo privoščil neznanec v Prekmurju. Takrat je okoli poldneva neznani storilec poklical na interventno številko 112 in prijavil požar na stanovanjski hiši v Gomilici. Policisti in gasilci so ob prihodu na kraj ugotovili, da gre za lažno prijavo požara. Zaradi suma storitve kaznivega dejanja Zlorabe znamenj za pomoč in nevarnost, policisti za neznanim storilcem še zbirajo obvestila.

Kazen do treh let zapora
Odmevni primer lažne prijave se je zgodil lani konec novembra, ko so gasilci sredi noči bili obveščeni o požaru na Mestnem trgu v Škofji Loki. Ob izvozu so prejeli dodatne informacije o požaru in več poškodovanih (opečenih) ljudeh. Na teren sta se takoj odpravili gasilski enoti Stara Loka in Škofja Loka ter avtolestev kranjskih poklicnih gasilcev. Aktivirani so bili tudi reševalci NMP Škofja Loka in Policija. Na samem kraju pa so hitro ugotovili, da gre za krivo prijavo, kajti na mestnem trgu k sreči ni bilo ognja in poškodovanih.

Takrat so pri PGD Stara Loka zapisali: "Lahko si predstavljate bes in jezo preko 40 gasilcev, ki so morali vstati sredi noči zaradi enega občana, ki je s svojim neodgovornim ravnanjem konec koncev tudi ogrožal življenja gasilcev, ki so hiteli na pomoč sokrajanom. Sprašujemo se kakšen mora biti to človek, da lahko mirno prijavi tak dogodek. V kolikor pa bo le mogoče mu bomo gasilci izstavili račun za povračilo stroškov intervencije, ki bo presegel nekaj tisočakov".

Kazenski zakonik ob tem določa: "Kdor zlorabi znamenje za pomoč ali znamenje za nevarnost ali neutemeljeno kliče na pomoč ali lažno sporoči, da grozi nevarnost in s tem povzroči, da so državni organi ali druge pristojne organizacije ukrepale brez potrebe ali neupravičeno uporabile sredstva sistema zaščite, reševanja in pomoči, se kaznuje z zaporom do treh let".

A storilce je v teh primerih težko izslediti, saj ponavadi gre za klic iz telefonske govorilnice.

Pri PGD Stara Loka so ob tej intervenciji posneli tudi video, ki si ga lahko ogledate spodaj.



Več v Črna kronika