En problem manj

Hrvoti klibüvlejo?

Prlekija-on.net, petek, 24. oktober 2008 ob 12:13
En problem manj

En problem manj

Vse od osamosvojitve naše države se vlečejo številne težave, povezane z južno mejo. Predvsem v času volitev se pri nas in pri Hrvatih izpostavlja obmejna problematika, rešitev pa ni na vidiku. A vsaj na Razkrižju so prizadevanja tamkajšnjega župana Stanka Ivanušiča obrodila sadove, saj mu je uspelo že pred leti številne državne politike in uradnike prepričati, da so se na območju te obmejne občine lotili razreševanja mejnih sporov med državama.

Manj uspeha so imeli, vsaj do pred kratkim, na ormoškem koncu. V ospredju je bila težava z dostopom družin Novak in Bajuk do svojih stanovanjskih objektov, do tako imenovane domačije Magdič. Objekt stoji na slovenskem ozemlju na Gomili pri Kogu, člani družin, pa tudi njihovi znanci in sorodniki, ki so jih želeli obiskati, so morali v dolžini okrog 300 metrov kar dvakrat na mestu, kjer sicer ni mejnega prehoda, prečkati hrvaško mejo. Zapornice in obmejne prepustnice niso odpravile težav, potrebna je bila izgradnja novega cestnega odseka, ki zdaj po slovenskem ozemlju omogoča dostop do omenjene domačije. In za nekaj več kot pol kilometra asfalta je bilo potrebnih več kot 17 let.

Vodilni ormoški politiki so si več let prizadevali, vendar zaman. Posluha za težavo Novakovih in Bajukovih ni bilo. Državniki 17 let niso storili majhnega koraka za državo in velikega za prebivalce hiše na Gomili številka 14. Čakali so na ratifikacijo sporazuma nekdanjih, zdaj že pokojnih predsednikov vlad Slovenije in Hrvaške, Janeza Drnovška in Ivice Račana, na ratifikacijo parafiranega sporazuma, ki ga vladi obeh držav nikoli nista potrdili in izvajali. Politiki so še kar naprej obmejne probleme uporabljali v predvolilnem času za pridobivanje glasov, Novakovi in Bajukovi pa so bili vsake toliko časa dobri, da so z opozarjanjem na težave prišli v javnost in s tem ob odobravanju opozicije poskušali spodrezati takrat vladajočo politično strukturo.

Od minule nedelje imajo stanovalci na Gomili 14 obilo razlogov za veselje. Dočakali so cesto, ki jim odslej omogoča dostop do lastne hiše po slovenskem ozemlju. En obmejni problem za državo manj, vendar le za tiste državljane, ki teh problemov ne poznajo. Na vidiku je namreč nov spor, saj so Hrvati že pričeli izvajati dejavnosti za preselitev mejnega prehoda bližje našemu oziroma bližje še vedno nedorečeni mejni črti. Se bodo državniki vsaj tega primera lotili in ga rešili prej?