Španske navijače pretepli Poljaki?

V množičnem pretepu na bencinskem servisu Tepanje je bilo poškodovanih pet oseb

Prlekija-on.net, petek, 21. februar 2014 ob 14:411
Policija je že popoldan pridržala pet državljanov Poljske

Policija je že popoldan pridržala pet državljanov Poljske

Po včerajšnji nogometni tekmi med Mariborom in Sevillo, ki se je končala z rezultatom 2:2, je na počivališču Tepanje prišlo do incidenta, kjer so neznanci pretepli španske navijače in voznika avtobusa. Sprva se je domnevalo, da naj bi pretepači bili člani mariborskega navijaškega kluba Viole, a vse kaže, da so Špance pretepli Poljaki.

Vršič poskrbel za neodločen izid
Vršič poskrbel za neodločen izid

Nogometno tekmo Lige Evropa, med ekipama NK Maribor in Sevillia FC iz Španije, si je ogledalo okoli 12.500 gledalcev, od tega okoli 1.500 pripadnikov navijaške skupine "VIOLE", nameščenih na južni tribuni in okoli 120 navijačev Sevillie FC, nameščenih na severni tribuni in del na sektorju H, na zahodni tribuni. Policijska uprava Maribor je športno prireditev varovala po posebej izdelanem načrtu varovanja.

Že ob 15.50 uri so policisti, na Koroški cesti v Mariboru, ustavili in kontrolirali vozilo poljskih registrskih oznak,  v katerem se je nahajalo pet državljanov Poljske. Po opravljeni kontroli in varnostnem pregledu, so policisti pri njih našli pirotehniko in črne volnene podkape, z izrezi za oči. Iz razloga ogrožanja javnega reda, so policisti vseh pet državljanov Poljske, pridržali (prva alinea, prvega odstavka, 64. člena Zakona o nalogah in pooblastilih policije). Zaradi opisane pirotehnike so policisti izdali tudi odločbo o prekršku zaradi kršitve 48/1-5 člena Zakona o eksplozivih in pirotehničnih izdelkih. Pridržanje je bilo zaključeno ob 23.45, ko so prenehali razlogi, zaradi katerih je bilo pridržanje odrejeno.

Med nogometno tekmo, ob 22.15 uri, so policisti obravnavali še dva domača navijača, ki sta se nedostojno vedla na javnem kraju in nista upoštevala zakonitih ukazov varnostnikov oz. policistov. Obema so policisti izdali plačilna naloga. Drugih kršitev policisti v povezavi z nogometno tekmo niso beležili.

Glede na dejstvo, da med nogometno tekmo ni bilo nobenih kršitev, indicev ali informacij za morebiten spopad med navijaškima skupinama, je operativni štab PU Maribor sprejel odločitev, da se španski navijači pospremijo proti Ljubljani, do izvoza Slovenska Bistrica – jug, na avtocesti A1. O tranzitu avtobusa s španskimi navijači so bili obveščeni tudi OKC-ji policijskih uprav ob trasi potovanja. Nekaj čez polnoč, je prišlo na avtocestnem počivališču Tepanje do množičnega pretepa.

Po do sedaj zbranih podatkih, se je na počivališče Tepanje, z več osebnimi vozili, pripeljalo več oseb, ki so napadle skupino španskih navijačev, ki so se vračali z ogleda nogometne tekme v Mariboru.

Omenjena skupina oseb je na počivališču najprej napadla oba voznika italijanskega avtobusa in avtobus poškodovala. Oba voznika sta bila lažje poškodovana. Skupina je nato vstopila še v prostore bencinskega servisa, kjer so napadli še ostale navijače. Med njimi je prišlo do pretepa, pri čemer je bil en španski navijač huje poškodovan, eden pa lažje. Prav tako so v pretepu poškodovali tudi prostore bencinskega servisa. V pretepu je bil lažje poškodovan tudi državljan Slovenije. Vzrok njegove poškodbe kriminalisti še ugotavljajo.

Pri napadu so storilci uporabljali različne predmete, med drugim tudi različne palice. Neznani storilci so takoj po dejanju, še pred prihodom policistov, kraj dogodka zapustili. Poškodovane navijače in voznika so z reševalnimi vozili odpeljali v bolnišnico.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje, so v sodelovanju s policisti Policijske postaje Slovenske Konjice opravili ogled kraja dejanja in zbrali prva obvestila. Na podlagi do sedaj zbranih ugotovitev obravnavajo sume storitev kaznivih dejanj Nasilništvo, Huda telesna poškodba ter Poškodovanje tuje stvari in sicer na škodo podjetja Petrol d.d. in oškodovanega avtobusnega podjetja iz Italije.

Povzročena škoda po prvi nestrokovni oceni znaša okoli 5.000 evrov.

Po poročanju Slovenskih novic naj bi za napadom stali navijači poljskega nogometnega kluba Slaska iz Vroclava. Huligani Seville so namreč avgusta 2013 ukradli klubsko zastavo navijačev poljskega kluba. Tedaj je 30 seviljskih huliganov napadlo 18 navijačev poljskega kluba in jim zaplenilo zastavo, kar v navijaških vodah velja za eno od največjih ponižanj, še navajajo Slovenske novice.

Zaradi ugotavljanja morebitnih pomanjkljivosti pri izvedbi varovanja, je generalni direktor policije, odredil nadzor nad delom.


Več v Črna kronika