Valentinovo – vpliv ljubezni na zdravje

Predavanje Društva za svetovanje, terapijo in glasbeno relaksacijo v Radencih

Filip Matko, petek, 21. februar 2014 ob 16:38
Valentinovo – vpliv ljubezni na zdravje

Valentinovo – vpliv ljubezni na zdravje

V predprostoru domske knjižnice DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, je Društvo za svetovanje, terapijo in glasbeno relaksacijo »Zdravje in glasba« Radenci v četrtek, 20. februarja, pripravilo srečanje članic in članov društva, kot tudi drugih ljubiteljev glasbe. Večerno srečanje je potekalo pod naslovom »Valentinovo – vpliv ljubezni na zdravje«.

Čeprav iz svetovne zgodovine glasbe vemo, »…da so začetki človekovega ukvarjanja z glasbo zaviti v popolno temo. Svet tonov je tako bežen element, njegovo orodje – glasbila, iz tako minljivega materiala, da ni ostalo od njih od začetkov do danes nič. Kljub temu pa bi nas vendarle moralo posebno mikati, da bi izvedeli, kdaj, kje in kako se je človek prvič izrazil v tonih; kako je znal postopoma osamosvojiti primitivno glasbo, ki je bila še povsem v službi drugih življenjskih funkcij, jo povzdigniti v umetnost in s tem ustvariti enega najlepših sadov človeškega duha… Veliki angleški raziskovalec narave, Charles R. Darwin je mislil, da so glasna, tonom podobna sporočila zgodnjega človeštva ljubezenski klici. Tako kot fizična lepota in telesna moč naj bi bilo tudi primitivno petje eno izmed sredstev moškega ljubezenskega snubljenja…«  je moderatorka srečanja v DOSOR-ju, dr. Irena Trojnar Budak brala tekste prof. Vide Celarec, prof. muzikologije, psihoterapevtke in muzikoterapevtke o teoriji vpliva glasbe na človekovo razpoloženje ter celo na njegovo zdravje. Tako bi se naj muzikoterapija začela razvijati v renesančnem obdobju, v 17. in 18. stoletju.

Zatorej smo lahko dandanes prepričani, da nas dajanje in sprejemanje glasbe ter ljubezni naredi srečne. V Društvu za svetovanje, terapijo in glasbeno relaksacijo »Zdravje in  glasba« v Radencih si močno prizadevajo povezati glasbo vseh kultur ter vseh generacij.

Za pravo glasbeno doživetje je na četrtkovem večernem srečanju v DOSOR-ju skrbel prof. Berislav Budak z igranjem na klaviature. Pričel je z glasbo Frederica Chopina, nadaljeval z italijanskimi kanconami ter glasbo iz svetovne filmske zakladnice. V drugem delu srečanja pa je sledil sproščen razgovor o glasbi, ljubezni in zdravju ob pogrnjeni mizi. Le-to je v imenu DOSOR-ja pripravila vodja prehrane Simona Domjan.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje