Olga Karba odstopila kot koordinatorka sistema C

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba je odstopila kot koordinatorka projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C, kar pomeni, da tudi občina Ljutomer ni več nosilna občina projekta

Prlekija-on.net, petek, 21. februar 2014 ob 18:4214
Olga Karba je odstopila kot koordinatorka sistema C

Olga Karba je odstopila kot koordinatorka sistema C

V petek, 21. februarja, je v Ljutomeru potekala 6. izredna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, kjer so obravnavali nov predlog proračuna občine za leto 2014.

Na seji so tokrat predlog proračuna sprejeli z osmimi glasovi za in dvema proti, ostali pa so se vzdržali. Še pred tem je županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, odstopila kot koordinatorka projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C, kar pomeni, da tudi občina Ljutomer ni več nosilna občina projekta.

Spodaj objavljamo izjavo županje ob odstopu kot koordinatorka sistema C.

Spoštovani, zdi se mi, da se ne zavedate kako resne so zadeve in da že verjamete zavajajočim trditvam, ki jih širite. Zato vas želim še enkrat seznaniti z naslednjim:

Sistem C je resno ogrožen projekt, za katerega v teh pogojih, torej brez proračuna, ni več mogoče prevzemati odgovornosti in biti podpisnik pogodb in dokumentov pod kazensko in materialno odgovornostjo.

V občinski upravi se s tem projektom ukvarja 5 ljudi, plus vodja projekta, ki je v še bolj neugodnem položaju, ker je njegova osebna odgovornost, pravna, finančna in vsebinska, vsekakor največja.

Zelo močno se trudimo delati v skladu z zakonodajo, vendar razna podtikanja, grožnje, žaljive obtožbe in politični pritiski, da delamo mimo zakona in po domače, so se v zadnjem času stopnjevali do te mere, da ne morem več in ne želim več prevzemati kazenske in materialne odgovornosti za odločitve povezane s tem projektom, ... in ne morem več delati naprej pod temi pogoji.

Člani politične oblasti se mi smejite in me celo obtožujete, da sem vzela projekt Sistem C za talec proračuna, da govorim neresnice, da ne želim izplačevati podizvajalcev, ker to gre brez proračuna in vsi bi na mojem mestu to absolutno storili, čeprav zakon in ustava pravita drugače. Pošiljate mi pravna mnenja iz najvišjih mest, ki prav tako potrjujejo, da zakon prepoveduje izplačevanje sredstev dokler ni proračuna, ampak naj to vseeno storim!

Saj razumem, da politika vse prenese, vendar verjeli ali ne, če bi tako delali z evropskim denarjem in, ko iz Evrope pridejo gledat pravilnost postopkov, ne bo dovolj beseda politika ali ministra bo treba kar vrnit milijone, ki jih ni.

Povsem nesprejemljivo pa se mi zdi, da dobivam pritiske in očitke v smislu, da niso izbrani pravi izvajalci del, čeprav s tem nimam nič, še manj sprejemljivo je, ko se v teh zgodbah pojavljajo imena iz politike, politika si pa po drugi strani zelo prizadeva, da bi delali naprej, mimo ustave in zakona. To presega vse meje, jaz ne želim biti tarča tovrstnih iger in navez, še manj pa, da se blatijo vsi tisti, ki pošteno in marljivo delajo na projektu. Za to sem sprožila korake za zaščito pri ustreznih organih.

Zato, ker ne morem delati na ta način, ne bom več ovira. Kot sem ministru mag. Židanu napovedala pred mesecem dni, od danes naprej odstopam kot koordinatorica projekta sistema C in občina Ljutomer ni več nosilna občina tega projekta. O tem bom obvestila ministra in Svet županov občin sofinancerk, da lahko čim prej prevzamejo delo in odgovornost tisti, ki imajo proračun in lahko zadeve zakonito peljejo naprej ali morda tisti, ki bi na mojem mestu že vse po domače uredili. Sedaj lahko.

Na naše vprašanje ali so županja, direktor OU in ostali iz OU, razen vodje projekta prejeli nagrado za opravljeno delo so nam odgovorili:
Prleške občine ne bodo prihranile nič denarja iz tega naslova, znanje in čas omenjenih je bilo na razpolago brez plačila vse v smeri, da cca 19.000 ljudi dobi vodo.

Izjavo županje si lahko ogledate tudi v spodnjem videu, več o seji ter video seje, pa sledi v naslednjih dneh.



Več v Politika