Članice in člani MDSSMS kot kuharji

Na SŠGT Radenci gostili osebe z okvaro vida

Filip Matko, sobota, 22. februar 2014 ob 18:06
Ustvarjalna delavnica na SŠGT Radenci

Ustvarjalna delavnica na SŠGT Radenci

V petek, 21. februarja dopoldne, so na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radenci, ki jo kot ravnateljica vodi prof. mat. Janja Prašnikar Neuvirt, osvojili nove izkušnje. Medobčinsko društvo slepih in slabovidnih Murska Sobota je namreč pri njih, v gospodinjskih učilnicah, pripravilo aktivno ustvarjalno praktično delavnico usposabljanja oseb z okvaro vida za gospodinjstvo in sicer za svoje članice in člane z obeh bregov reke Mure.

Pri delu od 9. do 14. ure sta udeležencem delavnice, ki so bile slepe osebe (Blanka Škafar s psom-vodnikom Badyjem, Milojka Kregar, Aleksander Sabo in Štefan Maučec), bile v vsestransko usmerjanje in pomoč Mojca Florjančič in Damijana Dušak z Zavoda za slepo in slabovidno mladino v  Ljubljani, kjer gojence poučujeta o vsakodnevnih opravilih. Kot strokovni učitelj na SŠGT Radenci je sodeloval Dušan Zelko, ob njem pa še 14 dijakinj in dijakov drugega letnika (Lucija Lapoši, Patricija Maučec, Natalija Maučec, Špela Kalič, Benjamin Vučko, Denis Gabor, Alen Klobasa, Kristjan Gjörek, Sandi Petek, Sašo Tratnjek, Anton Bagoroš, Leon Car, Matjaž Bombek in Gašper Marcel Pelcar).

V programu aktivne ustvarjalne praktične delavnice je bila priprava znanih jedi nekoliko drugače in sicer v (neznanem) tujem prostoru, kot izziv za osebe z okvaro vida, obenem pa izkušnja za strokovne delavce in dijake SŠGT Radenci, kako na prijazen način pristopiti do oseb z okvaro vida. Le-te sta spremljala tajnica in predsednik Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Murska Sobota, Marjeta Grabar in Štefan Maučec.

Blanki je bil v pomoč Vojko Flisar, Milojki Olga Ivanuša, Aleksandru Mojca Florjančič in Štefanu Marjeta Gabor. Recepte in način dela je vsem razložila Damijana Dušak in v kuharski učilnici SŠGT Radenci se je pričelo ustvarjati. Na jedilniku so ta dan bile naslednje jedi: sirova juha, opečenec, fritati s klobaso ali sirom, karbonara v enem loncu, falafl, ajdova kaša z gobami in za sladico miške. In prva degustacija je bila »nared« že opoldne.

Pred degustacijo je pristop oseb z okvaro vida k mizi pojasnil upokojeni tiplopedagog Stane Florjančič (40 let je bil direktor Zavoda za slepo in slabovidno mladino v Ljubljani) in sledilo je serviranje jedi, ki je za osebe z okvaro vida res nekaj posebnega. Med degustacijo so vsi hvalili odlično pripravljene jedi, a tej je sledila še peka mišk. K tem se je pridružil še župan Občine Radenci Janez Rihtarič.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje