Kupi smeti na relaciji Ljutomer - Cezanjevci

Nepridipravi na platoju med Ljutomerom in Cezanjevci odlagajo smeti

Prlekija-on.net, nedelja, 23. februar 2014 ob 09:255
Smeti v naravi

Smeti v naravi

Med Ljutomerom in Cezanjevci se nahaja plato, ki je nekdaj bil namenjen odlaganju sladkorne pese. Zaradi zaprtja Tovarne sladkorja v Ormožu, sladkorne pese naši kmetje ne proizvajajo že več let, zato se plato v zadnjih letih uporablja za odlaganje zemlje ali kaj podobnega.

Nepridipravi pa tam in v okolici odlagajo seveda tudi kaj drugega. Tako smo v preteklih dneh tam zasledili kupe smeti, plastičnih, steklenih in pločevinastih embalaž, gradbenega materiala, ... nekdo pa je odložil celo polne zaboje vloženega sadja in zelenjave. Smeti pa lahko zasledimo praktično po celotni trasi vzdolž ceste.

V Sloveniji sicer od leta 2010 poteka projekt Očistimo Slovenijo v enem dnevu! (OSVED!) v organizaciji društva Ekologi brez meja. Leta 2010, ko je pri nas projekt bil izpeljan prvič, je po uradnih podatkih organizatorjev sodelovalo okrog 270.000 ljudi oz. več kot 13% vseh prebivalcev Slovenije, ki so odstranili 60.000 m³ ali 12.000 ton odpadkov s 7.000 divjih odlagališč. OSVED! je bila tako največja civilnodružbena iniciativa v zgodovini samostojne Slovenije.

Akcija se v manjšem obsegu ponovi vsako leto od takrat v marcu ali aprilu, kjer prostovoljci počistimo divja odlagališča. A se ponavadi smeti kaj hitro ponovno znajdejo na teh odlagališčih, saj posamezniki brez vesti in zadržkov ponovno odvržejo smeti v naravi na istem mestu ali pa najdejo kakšno novo lokacijo.

Spodaj si lahko stanje na prizorišču ogledate tudi v videu.



Več v Črna kronika