»Odstop županje kot koordinatorke, resno ogroža izvedbo projekta Sistem C«

Svetniki v izjavi navajajo, da zadnja dejanja županje postavljajo v ospredje osebne interese posameznika pred javnim interesom sodelujočih občin Sistema C, v katerih živi skoraj 40.000 prebivalcev

Prlekija-on.net, ponedeljek, 24. februar 2014 ob 10:0410
Na zadnji izredni seji je županja odstopila kot koordinatorka projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C

Na zadnji izredni seji je županja odstopila kot koordinatorka projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C

Po odstopu županje Občine Ljutomer, mag. Olge Karba, kot koordinatorke projekta Oskrba s pitno vodo Pomurja - sistem C, je skupina političnih strank in svetnikov OS Ljutomer, poslala izjavo, v kateri navajajo, da je županja presegla pooblastila ter s tem resno ogroža izvedbo projekta Pomurskega vodovoda Sistem C.

Olga Karba odstopila kot koordinatorka sistema C
Olga Karba odstopila kot koordinatorka sistema C

Sporočilo si lahko spodaj preberete v celoti.


Samovoljni odstop ljutomerske županje, s katerim je presegla pooblastila, resno ogroža izvedbo projekta Pomurskega vodovoda Sistem C

Zadnja dejanja županje postavljajo v ospredje osebne interese posameznika pred javnim interesom sodelujočih občin Sistema C, v katerih živi skoraj 40.000 prebivalcev.

(Ljutomer, 23. februar 2014) -  Županja Ljutomera mag. Olga Karba je s svojimi dejanji še enkrat več potrdila, da očitno misli, da je Občina Ljutomer njena last in da lahko, kadar se ona tako odloči, izigra voljo občank in občanov, ki so jo izvolili za županjo v upanju, da bo delala vestno in odgovorno. Ona pa sedaj odstopi od nalog, ki bi jih po svoji dolžnosti, kot županja Občine Ljutomer, morala opravljati. Odstopila je od opravljanja nalog, ki so dolžnost županje občine Ljutomer, saj je po odločbi o dodelitvi sredstev za projekt »Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C«, katero je izdal organ upravljanja – Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo, Občina Ljutomer v vlogi upravičenca in v vlogi koordinatorja projekta, ki je tako tudi odgovorna za izvedbo projekta.

Enostavno nepredstavljivo je, da bi se kdorkoli od občank in občanov Ljutomera samovoljno odločil, da ne želi opravljati nalog, ki so njegova delovna obveznost. Najbrž bi v trenutku ostal brez službe in bil deležen tudi drugih sankcij. Očitno to ne velja za županjo mag. Olgo Karba, ki samovoljno sprejema odločitve, posledic pa bomo deležni vsi občani. Županja je z odstopom presegla svoja pooblastila in povzročila škodo ugledu naše občine, in to na dan, ko se je potrdil predlog proračuna. S tem dejanjem je potrdila strahove nekaterih, da je očitno bil projekt Oskrba s pitno vodo Pomurja – Sistem C talec njenega predloga proračuna. Sicer pa se je tudi uradno izkazalo, da bi plačila izvajalcem morala biti tekoče izvedena, ne glede na sprejemanje proračuna, to je potrdilo tudi Ministrstvo za finance z dopisom Občini Ljutomer dne 17.02.2014. Kako nepotrebno pa je bilo izpostaviti krak C tako velikim tveganjem, ki so nastopila sedaj, pa potrjuje tudi dejstvo, da je celoten delež, ki ga je Občina Ljutomer morala sofinancirati iz proračuna za mesec januar, znašal zgolj 997 EUR. Razlogov, ki jih je navedla županja za svoj odstop, tako ne moremo razumeti drugače, kot beg pred odgovornostjo za nastalo situacijo, ki jo je povzročila sama.

Zadnja dejanja in zlasti nepremišljeni koraki ter odločitve županje ogrožajo izvedbo projekta, v ospredje pa postavljajo osebne interese posameznika pred javnim interesom sodelujočih občin, v katerih živi skoraj 40.000 prebivalcev, ki jim ta projekt prinaša varno in stabilno oskrbo s pitno vodo. Županja je to storila sedaj, po nekajletnih skupnih naporih, ko so zagotovljena sredstva za izvedbo projekta in ko se gradnja izvaja v vseh sodelujočih občinah. Na projekt so vezana tudi težko pridobljena nova delovna mesta, predvsem pa občani dolgoročno potrebujemo čisto in zdravo vodo.

V izogib hudim pravnim, še zlasti pa finančnim posledicam, mora Občina Ljutomer odgovorno zaključiti projekt kot nosilna občina. Za vsak morebiten odmik bo občina morala prevzeti celotno odgovornost in vse posledice. Zato bo skupina svetnikov nemudoma izvedla aktivnosti, s katerimi bo zaščitila interes Občine Ljutomer, saj občina ne sme postati ujetnik županje in njene samovolje. O vseh aktivnostih, s ciljem, da se zaščiti interes Občine Ljutomer in vseh občank in občanov tudi iz partnerskih občin, vas bomo sproti obveščali v naslednjih dneh. Ob tem izražamo zaskrbljenost nad samovoljnimi dejanji županje, ki so našo občino postavile v zelo neprijeten položaj.

Stranke in liste v Občini Ljutomer:
DESUS, SD, PS, DL, SDS, SLS, NSi, LDS in Mlada Prlekija

Svetniki v Občini Ljutomer:
BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože, KOSI Dušan, LAH Andrej, LIPOVEC Aleš, ROŠKER Franc, SMODIŠ Branko in ŠTEFANEC Robert


Kakšno pa je vaše mnenje? Je županja ravnala prav, ko je odstopila kot koordinatorka Sistema C? Sodelujte v anketi, ki jo najdete spodaj desno.


Več v Politika