Številne napake pri informativnih izračunih nepremičninskega davka; napako ima tudi žig

Po dogovoru z Upravno enoto Ljutomer, lahko podatke o številki stanovanja preverite na telefonski številki 02/584 94 20

Prlekija-on.net, torek, 25. februar 2014 ob 11:572
V preteklih dneh so gospodinjstva po državi prejela obvestila o nepremičninah in informativnih izračunih nepremičninskega davka. Zaradi izračunov se pred okenci na upravnih enotah vijejo dolge vrste.

Največ težav se je pojavilo pri lastnikih stanovanj v večstanovanjskih stavbah, zato lastniki na upravnih enotah k svojim podatkom k stalnemu bivališču dopisujejo tudi podatke o številki stanovanja, v katerem živijo, saj je stopnja davka pri tem različna, če tega podatka ni.

Pri Gursu ob tem pojasnjujejo, da je večina vprašanj in neurejenih podatkov na področju prijave prebivališča na številko stanovanja: "Stanovanje je rezidenčno in davek za davčnega zavezanca obračunan po davčni stopnji 0,15 odstotka, če ima davčni zavezanec stalno prebivališče prijavljeno na naslovu in številki stanovanja, ki sta izpisana na informativnem obvestilu. Če je na informativnem izračunu izpisana številka stanovanja in določena davčna stopnja 0,50 (03), prejemnik obvestila pa meni, da bi morala biti davčna stopnja 0,15 (01), mora preveriti prijavo stalnega prebivališča na številko stanovanja na upravni enoti." Ta obvestila te dni najdete tudi v Ljutomeru v večstanovanjskih stavbah, kjer je zapisano da po dogovoru z Upravno enoto Ljutomer te podatke lahko preverite na telefonski številki 02/584 94 20, kjer boste dobili vse podrobne informacije.

Da pa bi se podatki upoštevali pri letošnji odmeri davka na nepremičnine, jih je potrebno urediti do 31. marca.

Na obvestilih žig z napako
Na obvestilih, ki so minule dni bile poslane na preko milijon naslovov, je tudi žig Geodetske uprave, ki pa ima lektorsko napako. V krožnici žiga piše GEODETSKA URAVA REPUBLIKE SLOVENIJE, pri drugi besedi namreč manjka črka "P".


Več v Gospodarstvo