Vanjin vinski mnogoboj v Zidanici Malek

V Zidanici Malek je potekal Valentinov kulinarično vinski večer

Karmen Razlag, četrtek, 27. februar 2014 ob 11:421
Vanjin vinski mnogoboj je kulinarično vinski dogodek, kjer so gostje vključeni v iskanje všečne kombinacije jedi in vin. Gostje glede na pripravljene jedi, ki so znane vnaprej, po svoji lastni presoji izberejo vina, ki najbolje dopolnjujejo pripravljene jedi.

Gre za dogodek, ki je namenjen manjšim skupinam, saj le tako pričara pristnejši stik. Na dogodku so k jedem postreženi do največ štirje vzorci vina katerih identiteta je skrita. Gostje nato z okušanjem pripravljenih jedi v kombinaciji z vini določajo vrstni red vin glede na njihovo ujemanje s hrano. Vsak udeleženec določa najljubše vino po svoji lastni presoji. Zatem se zberejo rezultati, sledi pogovor o občutkih in ugotovitvah glede kombiniranja jedi z vinom ter se razkrije identiteta vin.

Organizatorka in moderatorka Vanjinih vinskih mnogobojev - družabnih večerij, na katerih ljubiteljski poznavalci ali popolni laiki raziskujejo kombinacije jedi in vin, je Vanja Mramor. Organizira tudi pivoznanske različice mnogoboja, kjer se namesto vina v kombinaciji s hrano okuša pivo.

S svojimi kulinaričnimi delavnicami, ki jih izvaja tako za otroke kot za odrasle, redno sodeluje na domačih kulinaričnih in vinskih festivalih. Izobraževala se je na različnih seminarjih, ki jih organizira Zavod Slovino, v restavraciji JB pri Janezu Bratovžu, kulinaričnih delavnicah Slovenski Istri, v Gostilni Rajh v Bakovcih, kakor tudi na turistični kmetiji Hlebec na Kogu.

Prvi Vanjin vinski mnogoboj je bil organiziran novembra 2008, prvi mnogoboj v Prlekiji pa januarja 2010 prav na Turistični kmetiji Hlebec na Kogu. Od takrat se jih v Prlekiji v povprečju odvije do sedem na leto. Lokacije mnogobojev v Prlekiji so bile različne, od že omenjene Turistične kmetije Hlebec na Kogu, še v Vinotoču Kolarič v Malem Brebrovniku, pri Kosu, Miru Mundi, v Dvorcu Jeruzalem, Gostilni Zorko, vse do Zidanice Malek, kjer se jih je odvilo največ.

Valentinov kulinarično vinski večer v Zidanici Malek
Zidanica Malek je gostila Vanjin vinski mnogoboj tudi na letošnji Valentinov večer, ko se je v prijetnem ambientu zbralo kar nekaj obiskovalcev iz več koncev Slovenije. Nekateri izmed njih so redni obiskovalci mnogobojev.

Tokratni Valentinov jedilnik je postregel z izjemno okusnimi jedmi v znamenju čokolade Rustika in Piranskega brancina Fonda ob spremljavi vin vinske kleti P&F Jeruzalem Ormož. Sladica je bila začinjena tudi z dodatkom KoGnjaka iz Turistične kmetije Hlebec. Med drugim pa sta se odvili tudi degustaciji vin Verus Vinogradi in MiroVino iz Koga.

Prijetno druženje je stkalo tudi prenekatero novo prijateljstvo in vsi se veselimo že naslednjega mnogoboja, ki bo tokrat v Kranju v Gostilni Pr'Matičku dne 7. 3. 2014. Dan žena bo v znamenju, ko bodo vina izbirale dame.

V Prlekiji Vanjin vinski mnogoboj spet pričakujemo 16. maja, ko bo organiziran pri Miru Mundi, kdaj bo naslednji v Zidanici Malek še v tem trenutku ni znano, bo pa zagotovo.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotografij iz Valentinovega kulinarično vinskega dogodka v Zidanici Malek.

Foto: Gašper Mramor, vanja.si

Silvaner četrtek, 27. februar 2014 ob 20:06

ti pa sami sebi pojejo levite. Vedno eni in isti... to pa je res en veliki hec. Robi Puklavec pa Grabovac vesta za kaj se gre, ostali pa lepo uživajo. Kdo to plača?

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno

Postavljanje mlaja v Orehovcih

V Orehovcih so postavili mlaj

nedelja, 28. april 2024 ob 09:15
Prljavo kazalište

Kdo bo letos zbudil Ormož?

petek, 26. april 2024 ob 14:46