Pet osumljenih sodelovanja pri napadu na španske navijače stopilo pred preiskovalnega sodnika

Vsi osumljeni, stari 20, 22, 25, 31 in 37 let so doma iz območja Maribora, pri enem so našli tudi prostor prilagojen za gojenje konoplje

Prlekija-on.net, petek, 28. februar 2014 ob 19:351
Celjski kriminalisti in policisti, ki so v zadnjih dveh dneh, v sodelovanju z mariborskimi kolegi, odvzeli prostost desetim osebam, osumljenim, da so v noči na 21. februar 2014, v Tepanju, sodelovale pri brutalnem napadu na španske navijače, so danes s kazensko ovadbo k preiskovalnemu sodniku privedli pet osumljencev. Pet so jih včeraj izpustili na prostost.

Vsi osumljeni, stari 20, 22, 25, 31 in 37 let so doma iz območja Maribora. V preteklosti je bilo vseh pet že obravnavanih za prekrške oziroma kazniva dejanja z elementi nasilja.

Kriminalisti in policisti so z zbiranjem obvestil in ostalimi preiskovalnimi dejanji ugotovili, da se je po končani nogometni tekmi med nogometnima kluboma Maribor in Sevilla, na parkirišču pred bivšo diskoteko v Mariboru, načrtovano zbrala skupina od tridesetih do štiridesetih ljudi, opremljenih z nevarnimi predmeti, kot so lesene palice prirejene za napad in drugimi ostrimi in nevarnimi predmeti. Skupina se je z več osebnimi avtomobili odpeljala na avtocestno počivališče Tepanje Zahod, kjer so vozila večinoma pustili za parkiranimi tovornimi vozili. Vsi so bili oblečeni v temnejša oblačila s kapucami, nekateri so bili celo zamaskirani čez obraz. Skupina nasilnežev je, brez razloga, najprej brutalno napadla manjše število španskih navijačev, ki so stali ob parkiranem avtobusu, ter oba voznika avtobusa. Prav tako so z ostrimi in trdimi predmeti, najverjetneje tudi s sekiro, poškodovali avtobus. Nasilneži so se v nadaljevanju brutalno lotili še večje skupine španskih navijačev, ki so bili v prostorih prodajalne bencinskega servisa. Španske navijače so napadli s palicami in drugimi predmeti prav tako so jih obmetavali s prodajnimi izdelki, ki so jih jemali s polic prodajalne. Španski navijači so se branili z vsem, kar jim je prišlo pod roke in poškodovali tudi enega od napadalcev, ki se je nato  skril v obcestni jarek, kjer so ga v nadaljevanju našli policisti. Ostali napadalci so se razbežali do avtomobilov in se še pred prihodom policistov na kraj, odpeljali s počivališča.

V napadu sta bila lažje poškodovana oba voznika italijanskega avtobusa, stara 39 in 47 let. Obema so pomoč nudili v Splošni bolnišnici Celje. Lažje je bil poškodovan še 31-letni španski navijač, ki so ga oskrbeli v Univerzitetno kliničnem centru v Mariboru. 47-letnega španskega navijača, ki so ga nasilneži hudo poškodovali in je utrpel hude telesne poškodbe so z reševalnim vozilom odpeljali v Univerzitetni klinični center v Ljubljano. V pretepu je bil lažje telesno poškodovan še 25-letni Mariborčan.

V pretepu so podjetju Petrol, d.d. povzročili za najmanj 5.000 evrov škode.

Kriminalisti in policisti Policijskih uprav Celje in Maribor so z intenzivnim zbiranjem obvestil in vsemi ostalimi preiskovalnim dejanji, v torek, 25. februarja 2014, zaradi upravičene bojazni, da bodo osumljeni uničili sledi kaznivih dejanj oziroma nadaljevali z istovrstnimi kaznivimi dejanji, odvzeli prostost sedmim osebam in 26. februarja še trem. Pet so jih včeraj, ko so prenehali razlogi za pridržanje, izpustili na prostost.

V času preiskave so kriminalisti in policisti pri osmih osumljenih opravili hišne preiskave.

Pri hišni preiskavi na domu enega od osumljenih, gre za 20-letnega Mariborčana, so policisti našli prostor prilagojen za gojenje konoplje. V prostoru so našli šest različno velikih rastlinjakov ter vso potrebno opremo za gojenje konoplje -  luči, ventilatorje, grelce in namakalni sistem. Prav tako so našli in zasegli 41 sadik konoplje, visoke med 60 in 80 cm. 20-letnika bodo mariborski kriminalisti kazensko ovadili zaradi suma storitve kaznivega dejanja Neupravičena proizvodnja in promet s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog, po 186/I. členu KZ-1.

Pet osumljenih Mariborčanov, so celjski kriminalisti s kazensko ovadbo zaradi suma storitve kaznivega dejanja -  Sodelovanje v skupini, ki stori kaznivo dejanje, po členu 298/I - II Kazenskega zakonika 1B v zvezi 20. člena Kazenskega zakonika 1B, danes privedli k preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju, zaradi česar jim grozi do treh let zaporne kazni.

Pri vseh petih osumljenih so policisti Policijske uprave Celje zaznali še elemente za izrek ukrepa Prepovedi udeležbe na športnih prireditvah v skladu z 62. členom Zakona o nalogah in pooblastilih policije. Odredbe bodo poslali v presojo preiskovalnemu sodniku Okrožnega sodišča v Celju.

Preiskava še ni v celoti zaključena, saj kriminalisti in policisti o preostalih pripadnikih skupine, ki je napadla španske navijače še zbirajo obvestila.


Več v Črna kronika