Skupina svetnikov: Farsa na izredni seji

Na izredni seji Občinskega sveta Občine Ljutomer niso prišli dlje od dnevnega reda

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. marec 2014 ob 15:3217
V zadnjem mesecu so na Občini Ljutomer imeli eno redno in dve izredni seji

V zadnjem mesecu so na Občini Ljutomer imeli eno redno in dve izredni seji

V ponedeljek, 3. marca, je v Ljutomeru potekala 7. izredna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki je bila sklicana prejšnji teden. Na seji niso prišli dlje od dnevnega reda, po seji pa so svetniki, ki imajo v svetu večino, na medije naslovili sporočilo za javnost.

Video: Pri izredni seji niso prišli dlje od dnevnega reda
Pri izredni seji niso prišli dlje od dnevnega reda

Sporočilo si lahko v celoti preberete spodaj.


Farsa županje mag. Olge Karba na izredni seji Občinskega sveta občine Ljutomer

Županja je sklicala izredno sejo občinskega sveta brez dnevnega reda, na katero ni želela uvrstiti niti točk, ki so jih predlagali občinski svetniki z namenom zagotovitve pogojev za nadaljevanje projekta Sistema C pomurskega vodovoda.

(Ljutomer, 3. marec 2014) - Klub temu, da so svetniki Občinskega sveta občine Ljutomer v petek, 28. februarja 2014, podali zahtevo za izredno sejo občinskega sveta, na kateri bi sprejeli ukrepe, s katerimi bi zagotovili nadaljevanje del na Sistemu C Pomurskega vodovoda, jih županja na današnji seji ni želela uvrstiti na dnevni red. Zato dnevni red ni bil sprejet in je bila seja brez razprave zaključena. Svetniki občine Ljutomer so s svojimi javnimi pozivi županom partnerskih občin, ob njihovi podpori in podpori prleških poslancev Državnega zbora RS ter pristojnih ministrov Vlade RS, uspeli zagotoviti, da občina Ljutomer, kljub samovoljnemu odstopu županje, ostane nosilna občina projekta. S temi dejanji so preprečili negativne posledice samovoljnih odločitev županje, ki bi nastale če bi dopustili samovoljo županje, saj v tem primeru občina Ljutomer več ne bi bila nosilna občina Sistema C. Županja je storila napako, ko je povsem po nepotrebnem zadrževala plačila izvajalcem in jih pogojevala s sprejetjem proračuna. Po mnenju Ministrstva za finance, z dne 17. februarja 2014, bi izplačila izvajalcem lahko izvedla. Očitno jih še vedno ne želi izvesti. Zato jo javno pozivajo, da to stori, saj za to ni nobenih ovir. Dejstvo je, da je celoten delež, ki ga je Občina Ljutomer morala sofinancirati iz proračuna za mesec januar, znašal zgolj 996,96 EUR. Tega županja ni želela poravnati, je pa svojim svetovalcem, ki ji pomagajo pri medijskem predvolilnem šovu, iz sredstev vseh občank in občanov, zgolj v januarju 2014 namenila 1.732,40 evrov. Ob tem so svetniki poudarjajo, da nameravajo potrditi realen proračun, kot vsako leto doslej. Do takrat bi županja v skladu z navodilom morala tekoče plačevati obveznosti občine, saj gre ve tem primeru za namenska sredstva iz evropskih skladov in države. Ker očitno županja ne zmore priznati svoje napake, še naprej pogojuje plačila s takojšnjim sprejetjem proračuna, kar je neutemeljen pritisk na svetnike z namenom, da se občini na hitro vsili kredit, ki se je že doslej izkazal, kot pretiran in v veliki meri nepotreben.

Svetniki županjo ponovno pozivajo, naj preostanek mandata svojo energijo, bolj kot v povzročanje izrednih situacij in ustvarjanju namišljenih problemov, usmeri v sodelovanje in skupno reševanje dejanskih problemov občanov, ki jih imamo v zadnjem obdobju, tudi zaradi njene radikalnosti, vse preveč. Hkrati svetniki poudarjajo, da je bil v prvem branju že sprejet proračun in da si želijo konstruktivnega sodelovanja, za katerega sta potrebni dve strani. Zato so ponovno zelo razočarani, da na današnji seji županja na dnevni red ni želela uvrstiti njihovih predlogov iz sklica izredne seje, s katerimi so želeli zaščititi interes občine Ljutomer in partnerskih občin pri Sistemu C pomurskega vodovoda.

Stranke in liste v Občini Ljutomer:
DESUS, SD, PS, DL, SDS, SLS, NSi, LDS in Mlada Prlekija

Svetniki v Občini Ljutomer:
BABIČ Tihomir, BOGDAN Damjan, GRANTAŠA Jože, KARBA Sara, KAVČIČ Aleksander, KLEMENČIČ Jože, KOSI  Dušan, LAH Andrej, LIPOVEC Aleš, ROŠKER Franc, SMODIŠ Branko in ŠTEFANEC Robert


Sodelujte tudi v anketi, kjer vas sprašujemo, kdo je po vašem največji krivec, za zadnja nesoglasja v Občini Ljutomer. Anketo najdete spodaj desno.


Več v Politika