Seja, ki je bila predlagana v smeri reševanja Sistema C, ni uspela

Skupina svetnikov, ki ima v svetu večino, je v sporočilu za javnost sejo označila za farso, županja pa se je na pisanje svetnikov odzvala, da pri tem gre za res grobe laži

Prlekija-on.net, ponedeljek, 3. marec 2014 ob 22:4516
7. izredna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

7. izredna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer

V ponedeljek, 3. marca, je v Ljutomeru potekala 7. izredna seja Občinskega sveta Občine Ljutomer, ki je bila predlagana v smeri reševanja Sistema C. Na seji niso prišli dlje od dnevnega reda, zato je bila brez razprave zaključena.

Skupina svetnikov: Farsa na izredni seji
Skupina svetnikov: Farsa na izredni seji

Županja Občine Ljutomer, mag. Olga Karba, je tako v duhu sklepov sestanka z župani občin investitoric in predstavniki MKO, sklicala izredno sejo občinskega sveta, da bi pospešili sprejemanje proračuna. Kot je ob tem dejala, brez proračuna namreč ni možno nadaljevanje del in zakonitih izplačil na projektu, ne glede na to ali gre za 9, 900, 9.000 ali 9 milijonov evrov od skupaj 49 milijonov evrov vrednosti projekta.

Županja opozorila na težave, ki grozijo projektu Sistem C
V ta namen je županja skupaj s sodelavci občinske uprave pripravila predlog sprememb poslovnika občinskega sveta, ki bi omogočil, da se postopek sprejemanja proračuna skrajša za 18 dni. Med sejo je občinske svetnike opozorila na velike težave, ki grozijo projektu: že ustavljena dela na Jeruzalemu, ustavitev ostalih gradbenih del 7. marca ter nezmožnost izplačevanja opravljenih del. Zato je prosila svetnike, da skupaj z njo stopijo korak nazaj in poleg točk, ki so jih predlagali sami, uvrstijo na dnevni red še točko o spremembi poslovnika.

Dnevni red ni bil sprejet
Po 15 minutnem odmoru so svetniki glasovali proti kompromisnemu predlogu županje, da se poleg točk, ki so jih sami predlagali, obravnava tudi njen predlog. Čeprav je županja predlagala uvrstitev njihovih točk na dnevni red, so svetniki ta predlog zavrnili. V kolikor bi svetniki sprejeli županjin predlog dnevnega reda, bi lahko odločali o predlogu sprememb poslovnika in nato še razpravljali in odločali o lastnih predlogih. Za predlog dnevnega reda so glasovali Danica Korošec, Anton Vrbnjak, Jože Panič, Anton Heric, Ludvik Filipič, Janez Vencelj, Janez Kardoš in Jožef Heric, proti pa Aleš Lipovec, Aleksander Kavčič, Tihomir Babič, Damjan Bogdan, Branko Smodiš, Jože Klemenčič, Dušan Kosi, Franc Rošker, Andrej Lah in Jože Grantaša.

Županja nam je v odzivu na pisanje skupine svetnikov dejala, da "so se v nadaljevanju dneva žal začele širiti izjave, da nisem želela uvrstiti na dnevni red točk, ki so jih predlagali večinski svetniki. Video posnetki jasno kažejo, da je to groba laž. Tako ne bomo prišli nikamor. Celo huje, nastal je občutek, da sta dve resnici okrog teh zapletov oziroma dve laži, občanke in občani, ki to nedostojno razpravo spremljajo, pa so zaradi tega le še bolj zmedeni. Zato vabimo vse, da si ogledate video posnetek na spletu ali televiziji in si ustvarite lastno mnenje o tem, kdo je pošteno povedal, kaj se je dogajalo danes na občinskem svetu, in kdo ne. Edino vaše mnenje je tisto, ki lahko premakne svetnike do tega, da stopijo korak nazaj in da skupaj razrešimo to neugodno in nevarno situacijo. Iskrena hvala za vso podporo!"

Trditev: "Županja je sklicala izredno sejo občinskega sveta brez dnevnega reda, na katero ni želela uvrstiti niti točk, ki so jih predlagali občinski svetniki z namenom zagotovitve pogojev za nadaljevanje projekta Sistema C pomurskega vodovoda.", ki so jo v sporočilu za javnost zapisali pri skupini svetnikov, tako ne drži, kar je razvidno iz videa seje, še trdi županja.

Celotno sejo, ki je v bistvu ni bilo, si lahko ogledate spodaj.

Sodelujete pa lahko tudi v anketi, kjer vas sprašujemo, kdo je po vašem največji krivec, za zadnja nesoglasja v Občini Ljutomer. Anketo najdete spodaj desno.



Več v Politika