Ptujski kurenti v Beltince iz Podravja prinesli ščepec sreče

Ptujski kurenti Etnografskega društva Ježevka obiskali beltinsko občino

Jože Žerdin, torek, 4. marec 2014 ob 10:56
Ptujski kurenti v Beltincih

Ptujski kurenti v Beltincih

V najstarejšem slovenskem mestu Ptuj, kjer že od leta 1960 vsako leto pripravljajo v času pusta, pustni karneval,  deluje tudi skupina Etnografskega društva Ježevka iz Ptuja, ki je v Prekmurje v občino Beltinci v ponedeljek, 3. marca, prinesla utrip kurentovanja iz Ptuja in njene širše okolice.

Sicer pa je kurentovanje najbolj znano in razširjeno na Ptujskem in Dravskem polju ter ponekod v Halozah v Slovenskih goricah, predvsem z različnimi pustnimi liki, ki so oblečeni v kurente, cigane in pokače. Skupina, ki je obiskala beltinsko občino je bila ustanovljena leta 2000 in delujejo že 14 let, prihodnje leto bodo praznovali majhen jubilej in sicer 15-letno ohranjanje etnografskih šeg, navad in običajev, s poudarkom na kurentovanju.

Skupina obiskuje kraje in mesta ter na tak način prikazuje maskoto kurenta in njihove spremljevalce. V teh dneh kurentovanja na Ptuju so bili vsak dan zasedeni z nastopi, obiski…, doslej so imeli 16 nastopov. V skupini je okoli 46 ljudi, predvsem so to kurenti. Ustavili so se v občini Beltinci, pred občinsko  stavbo, kjer jih je sprejel župan dr. Matej Gomboši, kateremu so prinesli ščepec sreče iz Podravja v Prekmurje, veselje, dobre želje in srečo v letošnjem letu.

Predsednik Etnografskega društva Ježevka Ptuj Boris Dangubič je beltinskemu županu podaril maskoto koranta. Rdeča nit ptujskega društva Ježevka je v tem, da predstavijo etnografijo v celoti. V skupini so bile tudi »ciganice«, ki so »šlogale« s kartami, ruso, ki prinaša živini plodnost in zdravje ter pokač, ki s svojim spletenim bičem naznanja prihod kurentov. Pred občinsko stavbo v Beltincih so se ptujski kurenti še nekaj časa zadržali nato pa so odšli po ulicah Beltincev, obiskali osnovno šolo in vrtec Beltinci.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno