O nadaljnjem sodelovanju med P&F in KZ Ormož

Direktor P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer Mitja Herga je na novinarski konferenci podal nekaj dejstev o stanju in nadaljnjem sodelovanju med P&F in KZ Ormož

Prlekija-on.net, petek, 7. marec 2014 ob 17:14
Mitja Herga, foto: Sami Rahim, Mediaspeed

Mitja Herga, foto: Sami Rahim, Mediaspeed

Na novinarski konferenci v Ormožu, je direktor P&F Jeruzalem Ormož in P&F Jeruzalem Ljutomer Mitja Herga podal nekaj dejstev o stanju in nadaljnjem sodelovanju med P&F Jeruzalem Ormož in Kmetijsko zadrugo Ormož (KZ Ormož).

Kot smo že poročali v začetku januarja, so vinogradniki, člani KZ Ormož, ki preko le-te, svoje grozdje prodajajo družbi P&F, napovedali protestni shod, zaradi dolga. Po tem so se med vodstvom kleti P&F ter predstavniki KZ Ormož in vinogradniki kooperanti pričeli intenzivni pogovori, kjer so se uspeli dogovoriti do določene mere, tako da protestnega shoda ni bilo.

Kot so pri P&F na novinarski konferenci povedali, se še KZ Ormož nikoli do sedaj z njimi ni držala dogovorjenih pravil v pogodbi iz leta 2009, zato so sklenili, da to uredijo. Ob tem jim je žal, da to občutijo vinogradniki, ki grozdje prodajajo preko KZ Ormož. "P&F Jeruzalem Ormož izpolnjuje obveznosti do KZ Ormož, vendar pa dobivamo podatke, da zadruga ne izpolnjuje vseh svojih obveznosti do vinogradnikov. Iz tega razloga vinogradniki, ker niso dobili plačano, obtožujejo nas. Predpostavljamo, da nimajo popolnih podatkov", je povedal Herga.

Na novinarski konferenci je bilo podanih še nekaj dejstev o stanju in nadaljnjem sodelovanju med P&F in KZ Ormož, ki jih povzemamo spodaj.

"V P&F Jeruzalemu Ormož smo letos vse obveznosti z naše strani do Kmetijske zadruge Ormož uredili in jih sedaj izplačujemo, kot določa pogodba. Pogodbo o odkupu grozdja smo podpisali s Kmetijsko zadrugo Ormož leta 2009. Pogodbo smo vam tu pripravili za vpogled, da boste videli, kaj je napisano, saj smo zasledili v medijih izjave z njihove strani, ki ne držijo. Recimo navedba v Večeru 1.3., da naj bi direktor zadruge Franc Kociper ne priznaval odškodnine, saj je prepričan in se pri tem sklicuje na pogodbo, da vinogradniki niso dolžni oddati grozdja, če odkupovalec ni izpolnil vseh obveznosti do njih" je povedal Herga.

»Kmetijska zadruga kršila pogodbo«
Herga je iz pogodbe povzel še dva člena, za katera je dejal, da ju je Kmetijska Zadruga Ormož konstantno kršila: "Drugi člen pogodbe določa, da se pogodbeni stranki dogovorita, da bo zadruga za potrebe naše kleti odkupila predvideno letno količino 2.500 ton grozdja. Tega se niso držali nobeno leto. Naj izpostavim še 8. člen pogodbe, kjer eden od pogojev pravi, da se člani zadruge, ki se zavezujejo k odkupu grozdja, zavezujejo, da bodo vsako leto vinskima kletema Jeruzalem in Ormož predali celotno količino pridelanega grozdja. Prav tako se tudi tega niso držali."

Dostavili manj grozdja od dogovorjenega
Glede dostave grozdja je Herga povedal, da bi jim v petih letih skladno s pogodbo morali dostaviti skupaj 12.500 ton grozdja. "Dostavljenega je bilo za 8.818 ton grozdja, tako da prihaja do razlike v tem obdobju za 3.681 ton. To pomeni, da so nam v povprečju letno dostavili 1.763 ton, kar je 30% manj (763 ton manj), kot je zapisano v pogodbi. Po pogodbi bi nam morali vsako leto dobaviti 2.500 ton grozdja. Tako se je zgodilo, da so nam leta 2012 dobavili 2.177 ton grozdja, torej 320 ton manj, lani pa 1.627 ton, kar je 870 ton manj," je pojasnil.

Herga še je dodal, da ima "zadruga s svojimi pridelovalci podpisano pogodbo za dobavo nam 2.988 ton grozdja letno, mi pa smo letno od njih dobivali približno le 70% od tega, kar smo se dogovorili v pogodbi. To pomeni, da so nam letno dobavili približno 30% manj od dogovorjenega. Ostalo je bilo prodano drugam in s tem so kršili pogodbo v našo škodo."

Predstavili so tudi podatke, ki jih lahko vidite v spodnjih tabelah.

Delež dostavljenega grozdja kooperantov glede na pogodbeno določeno količino
delež dostavljenega grozdja Število vinogradnikov v 2012 Delež vinogradnikov v letu 2012 (%) Število vinogradnikov v 2013 Delež vinogradnikov v letu 2013 (%)
0 7 2,2 66 20,7
0 – 60 % 26 8,1 63 19,8
60 – 90 % 148 46,4 99 31
≥ 90 % 138 43,3 91 28,5
Skupaj 319 100 319 100

Prevzeto grozdje od KZ Ormož po letih
Leto Količina prevzetega grozdja (kg)
2009 1.559.045
2010 1.096.330
2011 2.452.095
2012 2.177.010
2013 1.597.415
2013 dodatni 30.285

"Zaradi nedostave zadostne količine grozdja s strani KZ Ormož smo imeli na P&F Jeruzalem Ormož poslovno škodo. Prav tako si v P&F Jeruzalem Ormož z našim pozicioniranjem in delovanjem na tujih tržiščih, kjer dosegamo 75% delež, ne moremo privoščiti, da smo odkupovalec viška grozdja, ampak kot največji slovenski vinar moramo pridobivati konstantno količino s tega predela. V teh letih se je dogajalo, da so nekateri vinogradniki, zavezani KZ Ormož, recimo v slabši sezoni leta 2012 in 2013 grozdje preprosto prodali drugam, ker so v danem trenutku dobili višje plačilo," je pojasnil Herga.

»P&F Jeruzalem Ormož je poravnal obveznosti in plačuje skladno s pogodbo«
Herga je pojasnil, da so prva leta od 2009 do 2011, misleč, da gre za vzpostavljanje sodelovanja, vse njihove obveznosti do KZ Ormož plačali, čeprav se KZ Ormož ni v celoti držala vseh pogodbenih obveznosti do njih. "Leto 2012 in 2013 smo imeli zaradi ekonomskih razmer zapoznitve pri plačilih, kar smo že povedali, vendar smo letos poravnali vse zapadle obveznosti."

Herga je povedal, da so poravnali vse obveznosti in plačujejo v skladu s pogodbo: "Za 2012 smo plačali vse, razen, kar je bilo odškodnine, ki znaša 200.000 evrov (v odstotkih povedano gre to za 13,5%). Za leto 2013 smo plačali prvi obrok in bomo še dva: prihodnji mesec in zatem junija, kot imamo določeno v pogodbi. Kar pomeni, da bomo za letos plačali vse skladno s pogodbo. Pri tem pa uveljavljamo v pobot odškodnino, ki nam je bila povzročena zaradi premajhne količine dobavljenega grozdja. Naj poudarim: da je vse skladno s pogodbo in zakonskimi možnostmi. Zakaj to poudarjam? Ker dobivamo očitke, da si to jemljemo samovoljno, kar nikakor ne drži. Zaradi povzročene škode (neizdobavljenega grozdja), nam 311. člen Obligacijskega zakonika daje pravico do enostranskega zapiranja medsebojnih obveznosti, zato ne gre za samovoljno dejanje, vendar le izvršujemo pravico, ki nam jo daje zakon."

Nadaljeval je: "KZ nam očita, da smo v letu 2012 zamujali s plačili in nam zato niso dostavili pogodbene količine. Sedaj smo vse obveznosti poravnali. Naj pa dodam še, da zamude pri poravnavanju obveznosti ne dovoljujejo KZ Ormož enostranskih dejanj, recimo prodaja grozdja drugam. Zaradi zamud pri plačilu pa smo mi priznali zakonske zamudne obresti, kot je določeno v pogodbi."

"Zakaj ne plačamo v celoti sedaj vsega in potem izterjamo odškodnine? Kot vidimo po podatkih Ajpesa, ima Kmetijska zadruga Ormož težave in blokirane račune. Zaradi njihove finančne nestabilnosti se nismo odločili za to. Če bi mi izvedli kompletno nakazilo in potem terjali odškodnino, bi bilo dejanje glede na poznavanje finančnega stanja Kmetijske zadruge Ormož povsem neodgovorno in prerizično z naše strani. Mi ne verjamemo, da bi bili mi v tem primeru uspešni pri izterjavi odškodnine od njih," še je Herga pojasnil zadeve.

Grozdje odkupujejo po visoki ceni
V petih letih so odkupili za 6.1 milijona evrov grozdja, to je letno v povprečju 1.22 milijona evrov. Kar pomeni, da je skupna vrednost grozdja za 2.4 milijona evrov višja, kot je bila prej pod pogoji Kmetijske zadruge Ormož (to pomeni v petih letih dodatna dva letnika).

"Tudi cena grozdja, ki ga odkupujemo od KZ Ormož, je zelo visoka. V povprečju je v zadnjih letih cena za kilogram grozdja v Sloveniji nižja kot 40 centov, naša znaša 63 centov, kar pomeni, da plačujemo za grozdje 40% višjo ceno in prej, kot je to praksa v Sloveniji", je povedal Herga.

Načrti za naprej
Pri P&F želijo, da so vinogradniki pošteno plačani in ne želijo sodelovati na tak način, da se ne spoštuje dogovorov. "Prav tako smo slišali, da je nekaj vinogradnikov seznanjenih z resničnostjo dogajanja, nekateri pa žal ne. Če se ne bomo dogovorili za ustrezno sodelovanje z upoštevanjem pogodbe, bomo letos sezono reševali tako, da bomo sami povečali odkup s tega področja, povečali bomo kvoto z Vinogradniško zadrugo Ormož in pričeli z odkupom grozdja na drugih področjih. Od KZ Ormož pa ob morebitni neizpolnitvi obstoječe pogodbe zahtevali odškodnino za povzročeno škodo."

Del vinogradnikov upoštevalo vse dogovore
Za konec je Herga še povedal: "Naj poudarim, da ima Kmetijska zadruga Ormož 319 članov in del vinogradnikov je upoštevalo vse dogovore in dobavljalo pogodbeno obveznost grozdja z nami. Kaj pa se dogaja? Zaradi manjšine vinogradnikov, ki tega niso storili, želijo sedaj kaznovati vse vinogradnike v KZ Ormož, kar menim, da je sporno oz. narobe. V tem primeru razumem vinogradnike, da so jezni, samo bilo bi pošteno, da se jim sporoči, da imajo vmes posrednika in imamo mi vse obveznosti do njegovega posrednika urejene, plačane oz. plačujemo skladno s pogodbo. Kako deluje KZ Ormož do vinogradnikov ni v naši pristojnosti."


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Gospodarstvo