Žrtev genocida se bomo spomnili 21. marca

V DOSOR-ju izdelali 24.500 ladjic iz starega papirja

Filip Matko, sobota, 8. marec 2014 ob 13:30
24.500 ladjic iz starega papirja

24.500 ladjic iz starega papirja

»Barčiča po morju plava…«, je zapel mešani pevski zbor stanovalk in stanovalcev DOSOR-ja, Doma starejših občanov Radenci, ko so se v petek, 7. marca ob 10. uri zbrali v avli doma. V ospredju, pred recepcijo, je namreč na posebnem podstavku »kraljevala« velika barčica iz papirja, z napisom »DOSOR« ter številko »24.500« ! Takšno število ladjic iz starega papirja so namreč stanovalke in stanovalci doma predali Srednji ekonomski šoli Maribor.

V DOSOR-ju so se priključili projektu »Star papir za indijske otroke« Srednje ekonomske šole Maribor. Le-ta je 9. oktobra lani zapisala, da imajo že narejenih 50 tisoč ladjic iz odpadnega papirja, k akciji pa pozvala vrtce, domove starejših, psihiatrični oddelek, vaške krajevne skupnosti in druge, ki bi začutili svoje poslanstvo v zvezi spomina na žrtve genocida.

Ker je 21. marec Dan boja proti vsem vrstam genocida, so v DOSOR-ju pohiteli z izdelovanjem ladjic in 7. marca predstavnikom Srednje ekonomske šole Maribor predali kar 24.500 papirnatih ladjic, ki jih je v imenu šole prevzela profesorica matematike Sonja Perko.

Pred samo predajo je pod vodstvom dipl. med. sestre Suzane Divjak zapel domski pevski zbor stanovalk in stanovalcev »Večerna zarja«, o sami aktivnosti pa je glavna gospodinja DOSOR-ja Lidija Vitez zapisala, a prebrala Petra Gašpar: »…V DOSOR-ju smo odprti za vse vrste humanitarnih nalog. Zato smo se z največjim veseljem lotili izdelave ladjic. V kratkem času je to izdelovanje ladjic postalo že kar tekmovanje po domskih oddelkih, kdo jih bo naredil več. Veselje je bilo stanovalke in stanovalce opazovati pri delu, ki so si ga razdelili po težavnosti: eni so samo pregibali papir, drugi ladjice do konca oblikovali, tretji zložili po deset ladjic skupaj zaradi enostavnejšega štetja… Res, pohvale vredno ! Zato bi se rada še enkrat zahvalila prav vsem stanovalkam in stanovalcem, tudi zaposlenim v DOSOR-ju, otrokom zaposlenih, kakor tudi partnerjem, prostovoljkam in prostovoljcem, saj so bili vsi čudoviti... Pa naj še kdo reče, da starostnik ne more pomagati !«

Sonja Perko je vse seznanila, da je trenutno zbranih že dva milijona ladjic, a težko bo doseči »magično« številko šest milijonov, kolikor je bilo žrtev Holokausta. Projekt izdelave papirnatih ladjic poteka po vsej Sloveniji, pa tudi na Hrvaškem in v Arzejbejdžanu. Zatorej je izrekla številne besede zahvale vsem sodelujočim v DOSOR-ju ter jih povabila k zaključni slovesnosti 19. marca v prostorih Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru, v zahvalo pa DOSOR-ju predala lončnico.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje