Letni zbor Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer

Na zboru so podelili Bojni znak Kačure, Bronasto plaketo in Zahvalne listine ZVVS

Branko Košti, ponedeljek, 10. marec 2014 ob 20:11
Letni zbor OZVVS Ljutomer

Letni zbor OZVVS Ljutomer

V Biotermah pri Mali Nedelji, so v nedeljo, 9. marca, redni letni zbor opravili veterani vojne za Slovenijo, ki se združujejo v Območnem združenju veteranov vojne za Slovenijo Ljutomer.

Letni zbori članov združenja, katero deluje že šestnajsto leto, saj je bilo ustanovljeno 22. 12. 1998, so vsakoletno svečano dejanje, na katerem pregledajo in ovrednotijo delo v preteklem letu, podelijo pohvale in priznanja, ter na podlagi pobud in predlogov začrtajo nadaljne aktivnosti.

OZVVS Ljutomer je domoljubno, nepolitično in nevladno združenje, ki združuje udeležence priprav na vojno in vojne za Slovenijo, ter vse, ki so kakorkoli doprinesli k boju za samostojno Slovenijo. Skrbi za ohranjanje verodostojnih spominov na osamosvojitveno vojno in prenašanje teh na mlajše rodove. S tem ciljem sodeluje z OZVVS in OZSČ v Pomurju in Podravju, PVD Sever za Pomurje, Združenjem ZB za ohranjanje vrednot NOB, Slovensko vojsko ter lokalnimi skupnostmi. Veterani in njihov prapor so prisotni na spominskih slovesnostih, posvečenih dogodkom v osamosvojitveni vojni in NOV, katerih organizatorji so sami, ali jih organizirajo ostala sorodna združenja in lokalne skupnosti in tudi na ostalih prireditvah, na katerih je zaželena in primerna njihova navzočnost.

Pozornost namenjanjo tudi druženju članov in njihovih svojcev ter ohranjanju dobrih medsebojnih odnosov. V ta namen se udeležujejo številnih spominskih pohodov, sodelujejo na športnih tekmovanjih, organizirajo vojaško strokovna usposabljanja, streljanja s pehotnim orožjem, katera organizira SV.

Na letnem zboru je bilo izpostavljeno vzorno sodelovanje sodelovanje z veterani domovinske vojne iz sosednje Hrvaške. Skupaj z veterani iz Štrigove so se udeležili slovesnosti ob 20. letnici "Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Medžimurske županjie" v Čakovcu in sodelovali na komemoracijah pri spominskih obeležjih padlih za samostojno Hrvaško.
 
Stalna naloga vodstva združenja je pridobivanje novih članov. Na letošnjem zboru so članske izkaznice izročili osmim novim članom, predsednik OZVVS Ljutomer Alojz Filipič in predsednik POVVS za Pomurje, Niko Brus, sta podelila Bojni znak "Kačure" Milošu Vrbančiču (v imenu pokojnega ga je prevzela žena Živana Vrbančič), Janko Veršič je prejel Bronasto plaketo ZVVS, Zahvalne listine ob 20-letnici ZVVS pa so prejeli Jože Ladiha, Alojz Filipič in Marko Milič.

Uspešno delo ljutomerskega združenja veteranov in njegovega vodstva je v imenu predstavnikov OZ VVS Gornja Radgona, Murska Sobota in Lendava, pohvalil predsednik pomurskega PO Niko Brus, spregovorili pa so še predsednik OZVVS Ormož Miran Fišer, predsednik OZSČ Ljutomer Anton Kosi, predsednik pododbora PVD Sever za Ljutomer Branko Kos, predsednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata Medžimurske županije Stjepan Horvat in podpredsednik OZZB za vrednote NOB Ljutomer Anton Kapun.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje